Мандатен калкулатор за Избори 2021
Пресмятане на мандатите по методологията на ЦИК

Програма за пресмятане на крайните резултати от изборите с отворен код на Javascript, работеща в браузърите IE10+, Firefox 20+, Chrome 23+, Opera 12.10+, Safari 5.1+.

Програмата обработва изборните резултати съгласно методиката на ЦИК точно като софтуера използван от фирмата "Информационно обслужване", избрана от ЦИК за компютърна обработка на резултатите от изборите от 2013 насам.

Тази не особено сложна програма е написана за няколко дни от български IT специалисти и математици, работещи в чужбина. Това се наложи след като ЦИК категорически отказа да публикува изходния код за тази компютърна обработка с несъстоятелния и комичен аргумент, че някой може да фалшифицира изборите,

Освен това програмата демонстрира бъговете заложени в методиката приета от ЦИК, която е математически неиздържана и позволява да се манипулират изборните резултати на ниво персонификация на мандатите.

Най-просто казано, ако за един мандат на малка партия се конкурират един "сговорчив" и един "несговорчив" депутат, ЦИК може да реши да влезе "сговорчивия", а "несговорчивият", дори да е лидер на партия, да остане извън парламента.

Последното е особено важно за конфигурацията на бъдещия парламент, където най-вероятно ще има труден баланс на силите и сговорчивите депутати на малките партии ще имат особено висока цена.

Причината ЦИК да засекрети кода на софтуера очевидно се крие в нежеланието тези бъгове да станат обществено достояние. Става ясно също, че цената за изработването на софтуера от "Информационно обслужване" е потресаващо висока за вложения труд.

Прочетете още за методиката на ЦИК и проблемите, които тя създава.

За да тествате бързо програмата с реални данни натиснете на бутона "Демо данни Избори 2013" или "Демо данни Избори 2009" и след това на "Калкулирай" под таблицата. Тъй като таблиците са доста широки се налага да се скролва надясно.

За да използвате програмата с данните за тези избори въведете ръчно в полетата на таблицата данните за всяка партия и всеки MИР. Можете също да заредите готови данни от файл във формат CSV*.

Ако желаете и за целите на експеримента, броят на партиите и броят на МИР, както и броят мандати за всеки МИР, могат да бъдат свободно променяни с формуляра за генериране на данни по мярка.

Автори: Проф. Любомир Гаврилов, Институт по математика, Тулуза (математически анализ), Д-р Стефан Манов (концепция и алгоритъм) , Делян Делчев (програмиране)

Начални данни

Избори 2014: Официални данни на ЦИК 100% от страната 100% от чужбина:

Избори 2014: Официални данни на ЦИК. Симулация с 10 мандата в МИР "Чужбина":

Избори 2013: Официални данни на ЦИК 100% от страната 100% от чужбина:

Демо данни: Избори 2009 след касиране: 209 мандата/6 партии:

Демо данни, илюстриращи бъг в Методиката на ЦИК:

Или зареди файл с данни в CSV формат*:

* Програмата приема входни данни в CSV формат "МИР;Партия;Брой гласове". Примерно съдържание за 2 МИР-а и 2 партии:
1;Партия 1;18259
1;Партия 2;7823
2;Партия 1;8104
2;Партия 2;8409

Примерни файлове:

Или генерирай данни по мярка: