Начало » Сиела потвърди делото срещу ЦИК за машините. Висшият адвокатски съвет размаха пръст

Сиела потвърди делото срещу ЦИК за машините. Висшият адвокатски съвет размаха пръст

Мажоритарният акционер в „Сиела Норма“ АД – адв. Иван Тодоров, потвърди в телевизионно предаване за делото срещу ЦИК, но заблуди зрителите, че делото е само за 16 000 лв. След нашата публикация за делото на Сиела срещу ЦИК и огромния хонорар на адвоката на ЦИК Валя Гигова, Висшият адвокатски съвет размаха пръст срещу BIRD и медиите, които отразиха новината. Това стана със специална “позиция”, публикувана на сайта на ВАдС.

Иван Тодоров беше поканен в предаването „Въпросите” по TV1 в качеството му на „преподавател по административно право” да коментира машините за гласуване и изборните правила. На въпрос дали Сиела води дела срещу ЦИК, се получиха следните брътвежи:

„- Водите ли дела срещу ЦИК за заплащането на …?

Има дела които са за около 16 хиляди лева за … за … в момента.

– Само 16 хиляди? Говори се за някакви 20 милиона.

– Значи, за 20 милиона може да се говори едва когато станат ясни резултатите от тези дела. Но дали въобще ще се стигне до това нещо въобще не е ясно. Това си го решава съда. Между другото ние работим много добре с ЦИК, разбираме се много добре. Ако имаме спорове … обръщаме се към съда и съответно българският съд решава нещата. Тоест, няма абсолютно никакъв проблем в никакви отношения. Всичко се развива стриктно съобразно правото, което действа в България.”

В отговор на тези твърдения публикуваме част от заглавната страница на исковата молба на Сиела срещу ЦИК, от която е ясно за каква сума е делото – 43,2 милиона лв., и колко е частичният иск – 26 000 лв. 

Част от исковата молба на Сиела срещу ЦИК

Ако съдът уважи частичния иск, Централната избирателна комисия ще дължи пълната сума и това е така, защото има тълкувателно решение на ВКС.

ВАдС: Няма конфликт на интереси

Междувременно Висшият адвокатски съвет /ВАдС/ излезе с позиция, в която отрича, че адвокатът на ЦИК Валя Гигова е в позиция на конфликт на интереси, тъй като е предложила и бранила пред ВАС промяна в Наредба 1 за минималните адвокатски хонорари.

Внушенията, изнесени в публичното пространство, за наличие на конфликт на интереси относно заместник-председателя на Висшия адвокатски съвет при обсъждането и приемането на проекта за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 9.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения, защото е предложила проекта за изменение на наредбата, са неверни и почиват на неправилна и манипулативна интерпретация на изказвания, извлечени от протоколи от заседания на Висшия адвокатски съвет при обсъждане на съвършено различни въпроси, както и на неразбирането на характера и правомощията на Висш адвокатски съвет като колективен орган. – се казва в позицията.

Висшият адвокатски съвет категорично се противопоставя на подобна злоупотреба със свободата на словото – измененията в наредбата отразяват колективната обща воля на Висшия адвокатски съвет и всякакви внушения, че чрез приемането на тази наредба се прокарвали „лобистки интереси“ и че заместник-председателят при приемането ѝ бил „в конфликт на интереси“, са изцяло безпочвени и не намират нито нормативна, нито житейска опора.

Публикацията ни обаче почива на неопровержими факти. В протоколите от заседанията на ВАдС, с които разполагаме, ясно може да се проследи позицията на адв. Валя Гигова. Тя не би трябвало изобщо да предлага такъв текст и да участва в дебатите, тъй като поправката обслужва нейните икономически интереси. Към момента на обсъждането на адвокатските хонорари зам.-председателят на ВАдС Валя Гигова е адвокат по дело за рекордна сума срещу държавна институция, но предявено с твърде скромен частичен иск. Елементарната етика изисква тя да си даде отвод поради хипотезата на конфликт на интереси.

Лобистката на банките

Адв. Гигова не за пръв път е уличена в конфликт на интереси. Срещу нея има образувано дисциплинарно дело по жалба от Адв. Светлозар Николов от Варненска адвокатска колегия и то за изготвяне на становища от името на целия ВАдС, които обслужват нейното мирозрение.

Hяĸoлĸo чoвeĸa – члeнoвe нa ceгaшния, a и нa пpeдишни cъcтaви нa Bиcшия aдвoĸaтcĸи cъвeт, ca cи cъздaли мexaнизъм, чpeз ĸoйтo oт имeтo нa BAдC и нa нeгoвитe пpeдceдaтeли, ca иззeли фyнĸциитe пo изгoтвянe нa cтaнoвищa. Oчaĸвa ce, чe тeзи cтaнoвищa би cлeдвaлo дa зaщитaвaт oбщecтвeния интepec. Te oбaчe oбcлyжвaт мaлĸa гpyпa aдвoĸaти и ĸoнĸpeтни aдвoĸaтcĸи дpyжecтвa, cвъpзaни c oпpeдeлeни иĸoнoмичecĸи и ĸopпopaтивни ĸpъгoвe. – пише адв. Николов в публикация в правния сайт “ДеФакто”.

Кой иска да (о)владее адвокатурата и Висшия адвокатски съвет

 

Адв. Николов припомня и още един скандален факт за Гигова.

Oбщecтвeнo извecтнo e, чe aдв. Baля Гигoвa e aдвoĸaт нa Acoциaциятa нa бaнĸитe в Бългapия и ocнoвeн лoбиcт нa бaнĸитe пpeд  зaĸoнoдaтeлнaтa и изпълнитeлнaтa влacт. Πpи изгoтвянeтo и пpиeмaнeтo нa cтaнoвищeтo пo зaĸoнoпpoeĸтa oт имeтo нa BAдC oчeвиднo cъщecтвyвa ĸoнфлиĸт нa интepecи cпpямo Baля Гигoвa в ĸaчecтвoтo й нa зaм. пpeдceдaтeл и члeн нa BAдC и дългoгoдишeн aдвoĸaт нa Acoциaциятa нa бaнĸитe, БHБ и OББ.

На базата на това допускаме, че публикуваното становище срещу публикацията на BIRD не отразява виждането на цялата адвокатска колегия, а на едно “чугунено мнозинство” във ВАдС, което по подобие на мнозинството във ВСС обслужва “oпpeдeлeни иĸoнoмичecĸи и ĸopпopaтивни ĸpъгoвe”, за да не кажем и други кръгове, които е прието да се наричат “Задкулисие”.

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

This post is also available in: English (Английски)

About the author

Atanas Tchobanov

роден 26 юни 1968. Разследващ журналист. Гл. редактор на сайта Биволъ 2010-2020. Член на борда на OCCRP 2016-2018. Член на ICIJ от 2020. Atanas Tchobanov is born on 26 June 1968. Investigative journalist. Editor in chief of Bivol.bg 2010-2020. Member of the Board of OCCRP 2016-2018. Member of ICIJ from 2020.

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d