Начало » Тефтерът на парламентарния сътрудник Моллов: Част 1: Резидентури, служби, масони и руска “Крыша”

Тефтерът на парламентарния сътрудник Моллов: Част 1: Резидентури, служби, масони и руска “Крыша”

В деня на разпускането на 44-о Народно събрание ще отиде в архив и списъка на парламентарните сътрудници. Но поне един от тях заслужава да остане в историята според записките водени от него в личен бележник, с които БРРД се запозна. От тях могат да се направят обосновани изводи за търговия с чувствителна информация, търговия с влияние, незаконни финансови схеми, подкупи за длъжностни лица и други деяния описани в Наказателния кодекс. От информацията в бележника могат да се изведат няколко отделни сюжетни линии, като всяка от тях изисква подробна разработка. Ето защо решихме да я публикуваме на части, започвайки с актуалния “шпионски сюжет”.

Йордан Моллов е финансист и се представя за съветник към Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание. Всъщност той не фигурира в списъка на сътрудниците към тази комисия, а е бил парламентарен сътрудник на депутата от БСП Валентин Ламбев. Бил е, защото името му е заличено от регистъра.

Младият финансист има впечатляващо CV – от мастър по статистика в Стопанската академия в Свищов през Университета на Ню Йорк в Прага до докторат в УНИБИТ, както и богат професионален опит на Уолстрийт. През пролетта на 2019 г. пресслужбата на иначе сериозния Нов български университет публикува препратка към несериозния сайт Разкрития.ком. В нея с драматичен тон се съобщава, че поредният нашенски “вълк от Уолстрийт” слага черта на кариерата си във финансите и инвестирането и ще се посвети на преподавателска дейност.

Като парламентарен сътрудник Моллов проявява широк кръг от интереси извън финансите и статистиката. Във Facebook той се е обозначил на заседания на Комисията по вътрешен ред и сигурност през ноември 2019 и на Комисията за контрол на службите. Данни за дейността му към Комисията по бюджет и финанси не успяхме да открием. За сметка на това някой е открил в Народното събрание забравен стар тефтер на Моллов и сподели съдържанието му с редакцията ни по анонимен канал.

Резидентурите – по Viber в Москва?

На 11 септември 2019 г., сряда, Йордан Моллов записва в тефтера си да се обади по Viber в Москва на Антов / Цветков. В същия ден си отбелязва информация от “Дядото” за “Резидентурите” в Москва и Казахстан. Посочени са имена на конкретни служители на МВнР, техни телефонни номера и името на лицето Антон Цветков.

Всички опити да се свържем с Йордан Моллов по телефон, чрез профила му в социалните мрежи и на посочения в негова визитка имейл бяха неуспешни. Не се удаде да изясним кой е Антон Цветков, тъй като в бележника няма други индикации кой би могъл да е той. Известна публична фигура в Русия с такова име с българско звучене е близкият до Кремъл председател на движението “Силна Русия”.

Достъпът на Моллов до Народното събрание, бележките му за “резидентурите” и разговорите с Москва по Viber сами по себе си повдигат въпроси. Още повече, че година по-късно, на 12 октомври 2019 г., Русия обяви за персона нон грата двама служители на българското посолство. Това беше ответен жест на шпионския скандал “Малинов” и изгонването от България на двама руски дипломати. Имената на българските дипломати не бяха оповестени, но БРРД научи, че един от тях е “резидентът”, който Моллов си е записал година по-рано в бележника. От съображения за сигурност скрихме имената на служителите от “резидентурата”, но ако органите проявят интерес те могат да ги получат и да проучат информацията от тефтера без заличавания.

Потърсен от наш репортер Валентин Ламбев обясни, че “по спомен” Йордан Моллов е освободен в началото на 2020 г.”. Той не пожела да отговори на въпроса кой му е препоръчал Моллов. В отговор на писмени въпроси съобщи, че нямал никаква информация за заниманията на Моллов, контактите му със служби, руснаци, масони и фирмите, посочени в бележника.

Не точно шпионин, но има желание

Означава ли това, че Моллов е събирал и предавал в Москва чувствителна информация за резидентурите ни, ползвайки се от достъпа си до Народното събрание и контактите по върховете на властта? Съмненията се подхранват от информацията за топлите връзки на работодателя на Моллов Валентин Ламбев с обвинения за шпионаж Николай Малинов и русофилското лоби. Ламбев е член на Националния съвет на НД “Русофили”. Освен това Моллов има допир с русофилски кръгове и покрай академичния си ангажимент в УНИБИТ. Месец след записките за “резидентурата” той защитава дисертация под ръководството на проф. Денчев. На защитата присъства и Валерий Тодоров, изявен журналист и член на Управителния съвет на Форум „Русия – България“. Пред БРРД Стоян Денчев каза, че Моллов е негов докторант, но той самия не познава Валентин Ламбев и няма информация за битието на възпитаника му като парламентарен съветник.

От друга страна самият факт, че в тефтера на Моллов се появяват подобни бележки в открит текст, предполага ниско ниво на професионализъм. В други откъслечни записки на Моллов също присъстват шпионски сюжети. Така например някакво лице на име Емил Янков прави предложение да бъде внедрен в някакъв фонд и да съдейства за противодействие на тероризма и срещу пране на пари. Сериозна оферта, която идва малко след отметката “Гецата – 200 лв.  цигани” от 12. септември 2019 г.

В друга записка Моллов си е отбелязал инструкции какво CV да прати в някакви “служби”, как да се представи в положителна светлина с професионалната си квалификация и какви рискове носи това. Из страниците на тефтера се срещат и отметки за срещи от типа “ДАНС – Spagetti Kitchen”, “Човек на ДАНС” и т.н.

Изключително интересни са и записките за среща с лице, което може да бъде идентифицирано като Чавдар Христозов – първи секретар по икономическите въпроси в посолството ни в Москва, който е от осем години на този пост и идва от Министерството на икономиката. Телефонът на Христозов присъства в бележника на Моллов, както и този на неговия син – преподавателя в УНСС Янко Христозов.

Не е ясно дали тези записки са инструкции към Моллов от друго лице как да проведе срещата с “човек от службите” или са негови лични впечатления и изводи след такава среща.

Потърсен за коментар по телефона Чавдар Христозов каза, че не познава Моллов – “За пръв път чувам такъв човек. Имате някаква грешка”. Синът му Янко Христозов не отговори по телефона и на запитванията ни за коментар в WhatsApp.

“Крыша” или особеностите на бизнеса с Русия

Среща на тема Русия обаче е имало и тя се е състояла във Варна на 15.09.2019 г., като Моллов се е подготвил за нея. Това става ясно от записки как да оформи молба до местната масонска ложа “Одесос”, за да присъства на техен ритуал. Според бележката на съседната страница той се явява масон с ранг на чирак в ложа “Хармония”.

На въпросната среща, за която не е ясно дали е свързана с масонството, Моллов е “посветен” как се прави бизнес в Русия, с кого и как да се структурира финансово. Бележките му заемат четири страници и в тях са споменати имена като бившия шеф на Руската Дума Владимир Платонов, бившият ни посланик в Москва Бойко Коцев, шефката на КФН Карина Караиванова, Митрев – вероятно Калин Митрев от ЕБВР, известен като агент “Симеонов”, неидентифицирано лице на име Снежана и вече споменатият Янко Христозов – преподавател от УНСС и син на първия ни секретар по икономиката в посолството ни в Москва.

Тълкуването на четирите страници с информация обособена по точки не е очевидно, но може да се предположи, че става дума за структуриране на бизнес-проекти свързани с Русия. В доларизираната и централизирана руска икономика най-важното е да имаш “Крыша”, което на руски значи покрив, но се употребява в смисъл на политически “чадър” или политическа, а и бандитска “закрила”. В тези проекти “първият секретар” се занимава с финансите, и се минава през местна адвокатска кантора в Русия, която контактува с “Крыша”.

Научаваме също, че важен контакт в Русия е Владимир Платонов – бивш шеф на руската Дума, че парите трябва да минават през две руски банки и една международна, но също така всичко се движи през Дубай – call Dubai, pay Dubai, и че контактът с банките е бившият ни посланик в Москва Бойко Коцев. Отново се появяват бележки за контакти със службите, а също и с “официалния човек в RU”.

В тази структура се появява и институционален елемент – държавна квота 13% за Министерството на финансите. Става дума и за българо-руско търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество, термини все едно изскочили от архивен документ на СИВ.  Отбелязано е, че Менда – председателката на Комисията по бюджета, където Моллов е съветник, не е ходила в Русия. Има и препратка към стари икономически спорове между България и Русия – ако купим лицензи за оръжия, цената на газа ще е по-ниска.

Но при всичко това наличието на “Крыша” и Call Dubai – Pay Dubai препращат по-скоро към някакво тъмно финансово задкулисие, отколкото към светъл междудържавен бизнес.

Впрочем, бекграунда и квалификацията на Йордан Моллов са особено подходящи точно за такива паралелни бизнес структури с участието на служби, масони, бивши посланици и политици. Освен, че съветва Комисията по финанси, гради академична кариера и обикаля около службите, той е замесен в създаване на офшорни структури и контролира ред съмнителени фирми у нас и в чужбина, за които ще стане дума в следващия сюжет.

*С термините “резидент” и “резидентура” в разузнавателната общност обикновено се обозначават ръководителите на разузнавателни мисии в чужбина, които много често са под дипломатическо прикритие. Покрай актуалния шпионски скандал главният прокурор Гешев разшири семантичното поле на думата до местен ръководител на шпионска група.

 

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

This post is also available in: English (Английски)

About the author

Atanas Tchobanov

роден 26 юни 1968. Разследващ журналист. Гл. редактор на сайта Биволъ 2010-2020. Член на борда на OCCRP 2016-2018. Член на ICIJ от 2020. Atanas Tchobanov is born on 26 June 1968. Investigative journalist. Editor in chief of Bivol.bg 2010-2020. Member of the Board of OCCRP 2016-2018. Member of ICIJ from 2020.

About the author

Dimitar Stoyanov

Роден на 12 септември 1980 г. Разследващ репортер. Работил е за Инфорадио, БНР, НОВА ТВ, бТВ и Биволъ. Dimitar Stoyanov is born on 12 Sept. 1989. Investigative reporter. Worked for Inforadio, BNR, Nova TV, bTV and Bivol.bg

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d