Начало » Документи: Павилионът с кабела-убиец е държавен. Стопанисва го “наш човек”

Документи: Павилионът с кабела-убиец е държавен. Стопанисва го “наш човек”

Будката, чието ел.-захранване е причинило смъртта на 16 годишния Людмил, е държавна собственост актувана през януари 2020 г., показа проверка на БРРД в Имотния регистър. Нанесена е в Кадастъра още през 2016 г. в нарушение на закона. Наемател на павилиона е фирмата „Дения 2016“. Към момента на одържавяването тя е собственост на Иван Марков Иванов от Варна, съпруг на бившата общинска съветничка Галина Димитрова Крайчева-Иванова. Тя е била и кандидат-депутат от АБВ през 2014 г.

Павилионът с кадастрален номер 68134.1001.892.19.19 е нанесен в Кадастъра през 2016 г. Това съобщи пред бТВ бившият гл. архитект на район Триадица Иван Шишков. Проверка в Кадастъра потвърждава думите му. Сградата от 21 кв.м. е узаконена със Заповед за одобрение на КККР № РД-18-108/13.12.2016 г. на изпълнитения директор на АГКК.

Трите павилиона с номера 68134.1001.892.19, 20 и 21 са нанесени в Кадастъра през 2016 г.

По това време обаче сградата няма идентифициран собственик, показва справка от АГКК. Не е ясно как е възможно това, тъй като в чл. 30, ал. 2 от ЗКИР, както и в чл. 25 от Наредба № РД 02-20-5 от 15 декември 2016 г. подробно са изброени данните, които трябва да са налични при вписване в Кадастъра. Сред тях задължително са данните за собственика на недвижимия имот и за акта, от който собственикът черпи правото си.

През 2016 г. при вписването в Кадастъра собственикът не е известен.

Въпросният акт за държавната собственост е оформен цели четири години след вписването в Кадастъра, заедно с всички сгради от комплекса на болницата “Св. Иван Рилски”. Така са актувани и съседните павилиони с кадастрални номера 68134.1001.892.19. 20 и 21

Наемател с политически обвързаности

След като е ясно, че павилионът е на Дъжавата, то тя трябва да има договорни отношения за стопанисване на въпросните павилиони. В Имотния регистър обаче не са вписани договори за дългосрочен наем на този държавен имот.

Според изнесената от община “Триадица” информация наемател на обекта е варненската фирма “Дениа 2016”.  Ta имала договор с болницата “Св. Иван Рилски” от 2016 г., но павилионът бил поставен незаконно. Имало е преписка за премахването му, както и за узаконяването му, съобщи бившият гл. архитект на район “Триадица” Иван Шишков. 

Фирмата Дениа 2016 г. е собственост на Иван Марков Иванов, роден през 1958 г. Неговата съпруга Галина Крайчева – Иванова е била общински съветник във Варна (2011-2015) от групата на Добромир Джиков – бивш районен кмет на „Владиславово“. Джиков е описан в публикация на “Капитал” като “тайно оръжие на ГЕРБ” заради близостта си с местната организация. През 2007 г. той спечели мандата си на районен кмет на балотаж с подкрепата на ГЕРБ.

“ГЕРБ дава на 100% доверието си на Добромир Джиков”, казва тогава лидерът на ГЕРБ Павел Димитров. Местните медии, следящи политическия живот в морската ни столица неведнъж съобщават, че общинарите от групата на Джиков подкрепят ГЕРБ в ключови решения.

През 2014 г. Галина Крайчева-Иванова става кандидат-депутат от АБВ, която влезе в коалиция с ГЕРБ през втория мандат на Бойко Борисов.

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

This post is also available in: English (Английски)

About the author

Bureau for Investigative Reporting and Data

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d