Начало » Затвори и манастири взели от европарите за помощ на земеделците в ковид кризата

Затвори и манастири взели от европарите за помощ на земеделците в ковид кризата

Европейската сметна палата (ЕСП) е констатирала, че в България са извършвани плащания по мярка за развитие на селските райони M21 на затвори и манастири. Това се разбира от публикуваният годишен доклад за 2021 година. Плащанията са ставали по времето на земеделският министър Десислава Танева (ГЕРБ). ЕСП уточнява, че такива субекти не разчитат на селскостопанска дейност и не са изпитвали проблеми с ликвидността и касовите потоци до степен, която да обоснове предоставянето на извънредна помощ по време на пандемията Ковид-19.

Допълнителната мярка (M21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и МСП, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“) е добавена през 2020 г. Основната цел на мярка M21 е подпомагане на земеделските стопани и малките и средните предприятия, занимаващи се с преработка, пускане на пазара или разработване на селскостопански продукти, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19.

В България тези изисквания не са спазвани (стр. 221 от доклада).

BIRD събира и обработва данните за отпуснатите коронасубсидии още от началото на пандемията Ковид-19. Така лесно откриваме държавно предприятие „Фонд Затворно Дело” сред получателите на коронасубсидии с европейско финансиране. Откриват се лесно и отпуснатите коронасубсидии на манастири.

Има вероятност отпуснатите суми да са и повече, тъй като за последните многомилионни плащания от ДФЗ по мярка М21 няма детайлна информация за получателите.

По времето на земеделският министър Десислава Танева (ГЕРБ), директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев издава няколко заповеди с бюджет и условията за кандидатстване по мярка М21. Заповедите са съгласувани с министъра. През 2021 г. разкрихме, че роднини на Десислава Танева също се уредили с коронасубсидии от ДФЗ.

Отново недопустими разходи на МВР за джипове

Поръчка на 18 нови „офф-роуд” джипове за МВР също попада в годишният доклад на ЕСП (стр. 237). Европейската сметна палата е констатирала, че България е закупила недопустими видове превозни средства. Проверка е установила, че само пет от проверените 10  отговарят на определението за превозни средства с повишена проходимост. Това е вече рецидив, след като по-рано ОЛАФ санкционира България с 6 млн. евро, защото някой в министерството е купил през 2017-2018 г. погрешните джипове.

Проверките на европроектите се манипулират

Европейската сметна палата е констатирала, че проверките на европроектите в България не се правят на случаен принцип, за което разкрихме в наша по-ранна публикация. Това намира място сега и в годишният доклад за финансовата 2021 година (стр. 241).

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

This post is also available in: English (Английски)

About the author

Bureau for Investigative Reporting and Data

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d