Начало » Панаирът на специалния Свинар си има специален съдия

Панаирът на специалния Свинар си има специален съдия

Буквално вчера Община Пловдив успя да спре овладяването на Пловдивския панаир от почетния руски консул, успешен свинар и брат масон Георги Гергов. След като в понеделник Свинарят заяви вписване на увеличението на своя дял в панаира, което да му даде едноличен контрол и съответно зелена светлина за строителство в апетитна част на града, във вторник светкавично заведено търговско дело даде правно основание за спиране на вписването в Търговския Регистър. По силата на тайнството, наречено “случайно разпределение” то се е паднало на съдия Александър Лазаров Стойчев, който вече е приемал ключови решения, дали възможност на Гергов да завладее Пловдивския панаир.

Реакцията на пловдивските общинари обаче не беше нито сигурна, нито гарантирана – доколкото кметът на града Здравко Димитров също е част от масонска ложаСлънце-Ориент“, в която членува и брат Гергов. Апропо, има данни, че там членуват и брат Цацаров, брат Румен Радев, както и още маса герои. Но това е тема на друг (доста важен) разговор.

Припомняме, че скандалното решение на ВАС преди две седмици отрече правото на областните управители да атакуват определени решения на общинските съвети – и то най-апетитните такива, за промени в капитала на общински дружества. Сами можете да се сетите, на базата на този съдебен прецедент, каква корупционна вакханалия предстои да се развихри занапред. И ако общинските съвети на големите градове като Пловдив са донякъде под прожектора на общественото внимание, то това не може да се каже за по-малките градове. Решението на ВАС бе подробно анализирано и разкритикувано от доктора по право, съдия Васил Петров. От друга страна, екипът на BIRD в момента анализира внимателно имущественото състояние на съдиите Марио Димитров и Светлана Борисова, в светлината на скандалното им решение в полза на брата масон Гергов. Ще ви държим в течение по темата.

Така или иначе, будните общински съветници от Пловдив – и най-вече хора като Веселина Александрова от ДБ – засега препънаха каруцата гергова. Някой би казал, ами ето казусът е в съда, нека той реши. Да, но… тук се появява едно ново НО – и то е огромно.

Съдията, съдията…

Според ЦССРД, търговското дело случайно се е паднало на съдия… Александър Лазаров Стойчев, като вероятността да се падне точно на него е 10%. За всеки, който е поне малко сведущ в съдебния ресор, името на този съдия активира всички възможни алармени звънци.

В подробно разследване на БИВОЛЪ от 2012, проведено в контекста на избора на брат Цацаров за главен прокурор, Александър Стойчев бе осветен като съдията, одобрил посочените лично и поименно от Гергов експерти-оценители. Именно с помощта на одобрената в нарушение на Търговския Закон от Стойчев „експертиза“, Гергов успя да стане мажоритарен собственик в панаира още през 2007.

Както писа навремето БИВОЛЪ, само за 1 работен ден, между 7-ми и 11-ти декември 2006, тримата експерти оценяват имотите на Гергов на 67 млн лева. От експертизата личи, че са използвани данни от сайта imot.bg. Така средната цена на земята на имотите на Гергов е оценена не на базата на реални сделки с имоти, а на базата на предлагането за 737 евро на кв.м.

Апортирани са и имоти, които Гергов е ипотекирал, като ресторантски комплекс “Пълдин”. Това е недопустимо, но съдията не го е проверил. След сигнал на министър Трайчо Трайков съдия Стойчев е проверени изпран, разбира се. От комисия назначена от брат Цацаров, който преди това е командировал Стойчев от Районния съд, разбира се.

С решение на ВСС от 10.12.2019, Стойчев е повишен в ранг„съдия във ВКС и ВАС“ – който ранг носи и най-високата заплата. Със същото решение съдията е повишен от Окръжен в Апелативен съд Пловдив. Добре, обаче към днешна дата на сайта на съда не фигурира такъв съдия. Интересно защо Стойчев е избрал да остане „само“ окръжен съдия, при положение, че вече над 15 години правораздава в окръжния съд. Може би на брат Гергов (и на други братя) Стойчев им е нужен точно там.

С оглед на всичко описано по-горе, най-нормалното и достойно поведение би било Стойчев да се отведе от делото на брат Гергов. Разбира се, ние не сме наивни и не вярваме това да стане. Нито пък вярваме съдия Стойчев да е субект на собствената си воля. В тъмния, подмолен свят на масонско-прокурорските братства, хванат ли те веднъж, мърдане няма. Правиш каквото е нужно, когато е нужно, колкото е нужно. В противен случай за теб ще изтече я аудио, я видео, я някоя флашка с интересни данни. Случвало се е преди, ще се случва и занапред. Този тип тояга, заедно с моркова на гарантираното кариерно израстване, подсигуряват правилните решения, по правилните дела, на правилните магистрати.

С оглед на гореизложеното, Община Пловдив следва да се подготви за дълга и тежка битка. Със съдии като Стойчев, духът на цацаровщината в Пловдив е все така жив, здрав и процъфтяващ. А протежетата на брат Цацаров няма да изневерят на интересите на брат Гергов, нали така?! Има си хас!!

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

This post is also available in: English (Английски)

About the author

Bureau for Investigative Reporting and Data

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d