“Баджанак” на Бай Миле и контрабандист на цигари от “Булгартабак” водели клиенти на “Осемте Джуджета”

Сикаджията Божидар Стоицев и собственикът на МБАЛ “Надежда” Иван Стаменов завели Илия Златанов при Петьо Еврото, за да му реши бизнес проблем чрез прокуратурата. Те получили комисионна за услугите си, а Златанов не е бил единствения им “клиент”, разказа самият той във видеоинтервю за БРРД.

Божидар Стоицев

Божидар Стоицев е бил охрана на убития подземен бос Милчо Бонев – Бай Миле, един от ключовите хора в групировката СИК. Той живее на семейни начала с Ива Панагонова, сестрата на Силвия Панагонова, от която Бай Миле има дете – разказа Златанов. Според него Стоицев се занимавал с лихварство и уреждал откупите за автомобили откраднати от автоджамбазина Светослав Петков – Лъвицата.

Репортер на БРРД се свърза по телефона със Стоицев, но той отказа коментар на тази информация.

Божидар Стоицев продава на сина на Бай Миле апартамент в Несебър на 28.04.2017 г.

Данни за близостта на Стоицев и семейството на на Бай Миле се откриват в Имотния регистър. През 2017 г. Стоицев продава на Милчо Милчев Бонев – синът на Бай Миле, апартамент в Слънчев бряг. На същия ден – 28 април 2017 г. е вписано дарение от Силвия Панагонова за дъщерята на Стоицев, която също се казва Силвия. В резултат на дарението младата Стоицева, която тогава е само на 11 г., се сдобива с апартамент на Симеоновско шосе.

Силвия Панагонова дарява апартамент на малолетната дъщеря на Стоицев на 28.04.2017 г.

Видно от Търговския регистър, Стоицев и Ива Панагонова са били съдружници във фирмата “Юкон-05” от 2005 до 2011 г., когато Панагонова продава своите дялове. Фирмата се занимава със спедиторска и туристическа дейност, но не е подавала годишни финансови отчети от 2011 г. насам. Подобно е положението и с фирмата “Агро Индустри Инвест“, в която Стоицев е съдружник с двама немски граждани. Тя не е подавала отчети от 2014 г. Това са единствените две компании, в които Стоицев има участие, а в НОИ няма данни той да е бил осигуряван на заплата в други фирми.

Иван Стаменов – от обвиняем за контрабанда на цигари от “Булгартабак”, до болничен бос с офшорни пари

Иван Стаменов

Второто лице, цитирано от Илия Златанов е Иван Стаменов Стаменов с прозвището “Дебелия”. Той има мащабен бизнес в България, финансиран от офшорни фирми. С пари от офшорки е построил  болницата за женско здраве “Надежда”.

Но преди да се захване със здравния бизнес, Стаменов е замесен в схеми за контрабанда на цигари. Името му се появява в качеството на обвиняем в разследване на българската прокуратура от 2007 г. за контрабанда на цигари от “Булгартабак” и пране на пари (пр.пр. 6030/07).

За разследването стана известно покрай скандала с уволнението на Делян Пеевски, който беше заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии. Пеевски беше обвинен, че е изнудвал шефа на “Булгартабак” Христо Лачев.

Тогава българската прокуратура разкрива мащабна контрабанда на цигари от марката “Престиж” към Близкия изток чрез офшорката “Каледон Инвест”. Регистрираната в САЩ “Каледон Инвест” се водела на името на Чавдар Стоянов, приближен на Иван Стаменов Стаменов. Двамата са привлечени като обвиняеми. От документите по делото става ясно, че Стаменов и бившият шеф на “Булгартабак” Христо Лачев са работели в тандем.

Обвиняемият Стаменов дава показания пред прокурорите, че всички документи за експорта на цигарите са оформени от “Булгартабак”, но твърди, че не знаел кой е регистрирал “Каледон Инвест” и кой е нейния реален собственик. Ето защо българската прокуратура изпраща в САЩ съдебна поръчка за разкриване на реалния собственик, като в придружаващата документация праща подробна информация за делото. Разследващият сайт Биволъ пръв издири и публикува тези съдебни документи, които в САЩ са публични.

Стаменов е цитиран като обвиняем в съдебната поръчка до САЩ по дело за контрабанда на цигари от “Булгартабак” по преписка 6030/2007.

По същото време докато тече разследването в България, “Каледон Инвест” се явява официален партньор на контрабандиста Салам Кадер Фарадж, известен още като “Молла Омар”. Тогава той е екслузивен дистрибутор за марките “Престиж”, “Виктори” и “ММ” за Ирак и Близкия изток. Фарадж запазва партньорството си с “Булгартабак” след като държавната компания беше продадена на офшорки, свързвани с депутата и медийния магнат Делян Пеевски. В периода 2012 – 2016 г. контрабандата на български цигари към Близкия изток се разгърна до рекордни нива, които притесниха турските служби и предизвикаха гневната им реакция, отразена в няколко доклада изпратени до Интерпол.

Не е известно също какъв отговор е получен от властите в САЩ по искането на българската прокуратура от 2007 г. Ясно е, обаче, че  делото за контрабандата на “Каледон” с участието на Стаменов и Лачев е покрито и не стига до присъди. Нещо повече, самата преписка мистериозно изчезва от деловодната система на прокуратурата.

Преписката 6030/2007 за контрабанда на цигари свързвана с Иван Стаменов е изчезнала от информационната система на прокуратурата.

От скандала с Пеевски през 2007 г. се разбира, че той е искал дял от контрабандните канали на “Булгартабак”, контролирани от Лачев.

“Единственият натиск, който ми е оказван, е бил от страна на бившия заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски и от страна на Ангел Александров“ – казва тогава Лачев.

Не е ясно дали тогава Стаменов е имал отношение към предполагаемото изнудване на Лачев от страна на Пеевски, но със сигурност той е бил централна фигура в схемата. Другият цитиран обвиняем Чавдар Стоянов всъщност е просто шофьор на Стаменов и негово подставено лице.

Трудно е да се приеме, че присъствието на Стаменов в контрабандната схема на “Каледон” – “Булгартабак” през 2007 г. и години по-късно в скандала “Осемте джуджета”, е плод на случайността.

Едва ли е случаен и фактът, че през 2007 г. редом с “изнудвача” Пеевски е цитиран тогавашния шеф на НСлС Ангел Александров, а през 2019 г. пред кабинета на Еврото, по думите на Златанов, дежури сегашния шеф на НСлС Борислав Сарафов.

Свързващата фигура между тези събития е Делян Пеевски. Според Илия Златанов, цитиран от Антикорупционния фонд, именно Пеевски е основен бенефициер от рейдърските схеми на групата на Петьо Еврото и е трябвало да придобие неговите активи.

Иван Стаменов в момента е член на борда на директорите на “Надежда Инвестмънт” – фирмата мажоритарен акционер в МБАЛ за женско здраве “Надежда” с 97,99%. “Надежда Инвестмънт” е собственост на  “Надежда Репродуктив Инвестмънт” ЕООД, а тя от своя страна е собственост на “Надежда Инвестор” ЕООД. Последната фирма е на брата на Иван Стаменов – д-р Георги Стаменов.

Иван Стаменов е действителният собственик на “ИБГ Холдинг”.

Но преди “Надежда Инвестмънт” и чрез нея Георги Стаменов да влезе като собственик в болницата, мажоритарен собственик е фирмата “Ива Пропъртиз” ЕООД, която пък е собственост на акционерното дружество “ИБГ Холдинг” АД. Действителният му собственик е Иван Стаменов.

Офшорно финансиране на “Ива Пропъртиз”

БРРД направи опит да се свърже с Иван Стаменов за коментар чрез управата на МБАЛ Надежда. Оттам отговориха, че са предали на Стаменов нашето запитване, но не беше получена обратна връзка до редакционното приключване на статията.

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

Отговорът е: Финансира се от чекмедже, в което читателите оставят по нещо, ако им е харесало съдържанието.

Чекирайте се и Вие!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Чекирай Редовно. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Eднократно/One time

 
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Terms

Donation Total: 5.00€

Ежемесечно/Monthly

 

You have chosen to donate 5.00€ monthly.

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Terms

Donation Total: 5.00€ Monthly

ХА

Хан Аспарух

10.40€ 27 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

5.32€ 25 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

5.32€ 25 януари 2021
SS

Stefan Slavov

25.00€ 24 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

50.00€ 22 януари 2021
AT

Alexandre Todorov

101.67€ 21 януари 2021

Podkrepa za bird.bg, bivol.bg

VS

Vladimir Savchenko

10.71€ 20 януари 2021
B

Borislav

5.00€ 20 януари 2021
ЙХ

Йордан Христов

5.32€ 20 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

5.54€ 20 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

52.12€ 16 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

10.40€ 15 януари 2021

About the author

Atanas Tchobanov

роден 26 юни 1968. Разследващ журналист. Гл. редактор на сайта Биволъ 2010-2020. Член на борда на OCCRP 2016-2018. Член на ICIJ от 2020. Atanas Tchobanov is born on 26 June 1968. Investigative journalist. Editor in chief of Bivol.bg 2010-2020. Member of the Board of OCCRP 2016-2018. Member of ICIJ from 2020.

About the author

Dimitar Stoyanov

Роден на 12 септември 1980 г. Разследващ репортер. Работил е за Инфорадио, БНР, НОВА ТВ, бТВ и Биволъ. Dimitar Stoyanov is born on 12 Sept. 1989. Investigative reporter. Worked for Inforadio, BNR, Nova TV, bTV and Bivol.bg