Начало » Който има ще му се даде или как се разпределят коронасубсидиите за туроператорите

Който има ще му се даде или как се разпределят коронасубсидиите за туроператорите

Проектът на BIRD.BG за следене на разходите за справяне с коронакризата се обогати с нов списък на предприятия получили помощи, този път от Министерството на туризма по европейска програма. Максималният размер на тази помощ е 200 000 евро. Анализът на данните за 840 фирми показа, че мнозинството туристически фирми получават до 1000 лв. или много под обещаните 10% от миналогодишния им оборот. За сметка на това няколко явно не случайни компании са взели помощи над 100 000 лв. Намират се и босове в туристическия бизнес, които са се добрали до помощите с няколко различни фирми, надвишавайки лимита от 200 000 евро.

Вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова определено не блести при боравенето с английския и това не остава незабелязано. Но нейните лингвистични умения изглеждат не стоят толкова зле на фона на разгърнатата от нея дейност за спасяването на туризма в условията на криза. Ще се запомнят, разбира се, проверките по хотелите, която тя лично проведе като “таен клиент”. Тайнственост е обгърнала и разпределянето на парите от европейските програми за туроператорите, което се случва по абсурден начин в много широк диапазон 

От 20 до 200 хиляди евро

Кабинетът на Борисов обяви процедура по кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ, която на теория трябваше да осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID-19 пандемията на българските микро, малки и средни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска дейност по Закона за туризма. Финансирането идва по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, а процедурата носи гръмкото име „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. 

Минималният и максималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ по всеки индивидуален проект се определя с процедура за подбор на проекти BG16RFOP002-2.092 дотирана с 10 милиона лв. Размерът на помощта може да е 10% оборота на фирмите за 2019 г., но сумата не може да надхвърля 391 166 лв. (200 000 евро). 

От справка в ИСУН се вижда че подадените заявления са на стойност 60 млн. лева, но по програмата са осигурени едва 10 млн. 

Всъщност, при толкова кандидати, ако въпросните 10 милиона се разделят пропорционално, няма как всеки от кандидатите да получи и 1% при заявени 10%. Но разпределението не е пропорционално и някои се оказват много по-облагодетелствани от другите.

Списъкът с късметлиите, получили субсидии, не е публичен и не е въведен все още в ИСУН, но БРРД се сдоби с него от свои източници. По добре утвърдена традиция този списък не съдържа ЕИК на фирмите, което затруднява автоматичната му обработка, но екипът ни се справи с това предизвикателство. Пълният списък може да бъде видян тук.

Веднага се вижда, че 21 компании получават около 4 милиона от 10-те, предвидени за подпомагане на бранша, Останалите фирми получават 6 млн. общо, като последните 520 от тях получават субсидия под 10 хил. лв. Така вместо обещаните от министерството на Мариана Николова около 10% от миналогодишния оборот, по-голямата част от фирмите в туристическия  бранш получават между 0,8 и 1 процент. Освен някои.

“Който има, ще му се даде”

И тук, както при други раздавания на пари от правителството с пълна сила важи евангелската прогноза на апостол Матей – “Който има, ще му се даде и ще го умножи”.  А както ще стане ясно, някои имат, защото и преди им е било отпускано щедро от държавната софра. 

Начело на списъка с максималната субсидия от 391 166 лв.  е фирмата “Абакс”, собственост на “Травел Медия”, зад която стои Горчо Пасев. Пасев обаче стои и зад “Посока.ком”, издател на известния сайт за продажби на туристически услуги. Тази фирма е получила 177 128 лв. по същата програма. Трета фирма с участието на Пасев е “Пи Груп Пловдив” с 36 417 лв. субсидия, засича нашата система, която прави връзката между фирмите и техните собственици.

Така общата субсидия за един собственик само по тази програма на Министерството на туризма става 604 711 лв. Но това не е всичко. Фирмите на Пасев са кандидатствали и по други програми за коронасубсидии като са получили общо до момента 697 408 лв.

“Посока.ком” е един от големите доставчици на самолетни билети и  хотелски настанявания за  Министерството на туризма и Министерството на финансите, става ясно от системата ни за проследяване на договорите за обществени поръчки. Спечелените от фирмата договори нахвърлят 1,6 млн. лв. 

Друга мощна фирма с над 21 милиона от обществени поръчки е “Елит Травел Интернешънал” на Красимир и Анелия Бачийски. Тя е дотирана по коронапрограмата със скромните за нейния размах 123 344,72 лв.

“Премиер турс”, която е собственост на израелски граждани, е субсидирана с 195 583 лв.  по програмата на Министерството на туризма и с около 300 000 лв. други коронасубсидии. Същата фирма си е докарала около половин милион с обществени поръчки между 2008 и 2015.  Сред клиентите ѝ са Министерството на земеделието и Агенцията за обществени поръчки.

Две фирми с един и същ краен чуждестранен собственик – украинката Олга Дромина, са се уредили също с големи субсидии. Това са “Тез Тур Балканс”с 201 610 лв. и “Тез Тур България” с 169 639 лв.

В дъното на таблицата са “лузърите” с помощ от двуцифрени числа. От “Славиана Травел”  подпомогната с 93,49 лв. до “Кави Холидейс дотирана с 51,90 лв. Тези смешни помощи едва ли покриват разходите на фирмата за  попълване на формулярите за кандидатстване и обработката на данните.

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

This post is also available in: English (Английски)

About the author

Dimitar Stoyanov

Роден на 12 септември 1980 г. Разследващ репортер. Работил е за Инфорадио, БНР, НОВА ТВ, бТВ и Биволъ. Dimitar Stoyanov is born on 12 Sept. 1989. Investigative reporter. Worked for Inforadio, BNR, Nova TV, bTV and Bivol.bg

About the author

Atanas Tchobanov

роден 26 юни 1968. Разследващ журналист. Гл. редактор на сайта Биволъ 2010-2020. Член на борда на OCCRP 2016-2018. Член на ICIJ от 2020. Atanas Tchobanov is born on 26 June 1968. Investigative journalist. Editor in chief of Bivol.bg 2010-2020. Member of the Board of OCCRP 2016-2018. Member of ICIJ from 2020.

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d