Начало » ДПС и руски олигарх надничат зад енергиен мегапроект до Бургас

ДПС и руски олигарх надничат зад енергиен мегапроект до Бургас

Инвестиция във фотоволтаичен парк, завод за водород за 600 милиона лева и 1000 работни места. Това предлага фирмата “Виртус Инвестмънт”, а община Бургас радушно прие офертата и задвижи процедура по обособяване на парцели в района на авиобазата в с. Равнец. Никому неизвестните инвеститори имат дебели връзки с ДПС и руски олигарх, санкциониран от Украйна, разкрива проучване на BIRD.BG. Освен това техни фирми дължат близо 1,5 млн. лв. на НАП.

От държавата на Радев към кмета на ГЕРБ

Инвестиционното предложението на “Виртус Инвестмънт” беше разгледано на сесия на Общински съвет Бургас на 11 април и описано със суперлативи и от двете страни.

“Държавата ни насочи към Бургас, а тук срещнахме прелестен кмет, който ни спомага от първата минута” – разказва пред местния сайт “Флагман” Красимир Стоянов, представен като акционер във “Виртус”.

“Прелестният кмет” Димитър Николов /ГЕРБ/ от своя страна е вкарал по нощите докладна записка за разглеждане от Общински съвет Бургас. С нея се иска Общинският съвет да даде предварително съгласие за учредяване право на строеж за срок до 35 години на площ от около 830 000 кв. м. в района на Равнец на акционерното дружество „Виртус инвестмънт“. 

Другият съсобственик във “Виртус Инвестмънт” Свилен Баев пък описва мащабите на проекта с 400 декара халета: “Те са разположени на територия от около 400 дка. Индустриалната зона се предвижда да бъде около 400 дка. Върху всички тези покриви ще бъде една много голяма част от фотоволтаичната мощност, която ни е необходима. Останалата територия от 400 дка ще бъде използвана за фотоволтаичен парк със завода за производство на водород, като само той самият ще отнема около 50 дка от площта”.

Въодушевени от обещанията за иновативния завод и разкриването на над 1000 работни места, общинските съветници почти единодушно одобриха докладната на кмета Николов.

“Гордея се с такива решения” – каза кметът пред медиите след гласуването.

Близо 600 милиона лева щяла да бъде инвестицията в този мегапроект, комбиниращ фотоволтаични мощности и завод за водород, разказа Свилен Баев в предаването “Евродикоф” на 14 април. Попитан от водещия какъв е произходът на тези средства, Баев каза, че инвеститорите ще привличат финансиране от банки. Той изрично отрече в проекта да има руски пари.

Връзки с ДПС и руски олигарх

BIRD направи проучване на фирмените и семейни връзки на Свилен Баев, което разкри както солидна връзка с ДПС, така и близки отношения с руски олигарх, попаднал под санкции.

Родителите на Свилен Баев са Мирела Баева и Тони Баев.

Мариелка Баева е политик от ДПС, била е евродепутат в Европейския парламент (2007 – 2009)

Тони Баев представлява фирмата Windows International Hellas SA, която е собственост на Леонид Лебедев.

Леонид Лебедев е руски политик и бизнесмен, санкциониран от Украйна за връзки с режима на Путин.

Свилен Баев е бил съдружник във фирмата Болкан Ютилитис заедно с Леонид Лебедев.

Леонид Лебедев и Мирела Баева са членове на сдружението НТИ Нанотех.

Както се вижда, връзките на семейство Баеви с ДПС и руския олигарх никак не са инцидентни. Те са илюстрирани в следната графика.

Към това може да се добави, че до 2012 г. в “Болкан Ютилитис” участва  “ковчежникът” на НДСВ и бивш депутат от ДПС Максим Димов.

Леонид Лебедев

Леонид Лебедев е бивш сенатор от републиката Чувашия, член на партията на Путин “Единна Русия” и член на Комитета на Съвета на Руската Федерация по икономическа политика. Бизнес интересите му са в областта на нефтената и газовата промишленост. Има и кипърско гражданство, заради което е бил разследван докато е бил сенатор. През 2004 година е замесен в скандал с оръжейни доставки от Украйна за Сърбия. Лебедев е санкциониран от Украйна със следните мотиви: “Поддържа тесни отношения с представители на правителството на Русия, както и с други органи на властта/политически елити и продължава да получава съществени бизнес и юридически ползи от тези отношения. За тази цел лицето е лоялно към руската политика по отношение на Украйна.”

В България Лебедев се изявява като член на сдружението Наука Технологии Иновации НТИ – Нанотех, регистрирано във Велико Търново и с управител бившия ректор на великотърновския университет Павел Легкоступ. Последният стана известен и с факта, че присъди на Владимир Путин титлата “Хонорис кауза”.

Към настоящия момент Лебедев няма пряко участие в собствеността и управлението на български фирми и не се появява сред декларираните собственици на “Виртус Инвестмънтс”. Там Свилен Баев се явява съакционер  заедно с кипърската офшорка Vapad Ltd.. Vapad е с номинален собственик Михалис Мушутас, който се появява в разследването Документите Пандора. Като съсобственик е представен и гръцкият гражданин Василиос Пападополу”.

“Виртус инвестмънт” има и друг енергиен проект, в района на Рупите. Според публикация на в-к “Струма”, технологията за производство на електричество на “Виртус” неотдавна е била  внедрена от руска компания в ТЕЦ “Варна” на почетния председател на ДСП Ахмед Доган.

Фирмата “Болкан Ютилитис” е спомената в края на 2022 г. в медиите в Северна Македония, като компания “со дискутабилен кредибилитет”, която ще доставя природен газ (виж тук, тук, тук и по-скорошна тук). В публикациите се обръща внимание на връзките на Тони Баев с Леонид Лебедев.

Мегаинвеститори длъжници на НАП?

На фона на тези планове за мащабни инвестиции буди недоумение, че Свилен Баев е собственик на фирма, която има големи задължения към НАП. Същото важи и за Красимир Стоянов, който е представен като акционер във “Виртус”, но името му не присъства в акционерната книга или в регистъра на действителните собственици на компанията.

Общо компаниите с тяхно участие дължат почти милион и половина на фиска, като голяма част от фирмите-длъжници на Красимир Стоянов са включени в последния бюлетин с длъжници на НАП от месец март т.г.

От всичко това може да се заключи, че около водородния мегапроект в Равнец има много въпросителни, както за произхода на инвестицията, така и за капацитета на компанията да изгради мащабни производствени мощности, непознати до момента по нашите ширини. 

Ако фирмата в крайна сметка се сдобие с правото да ползва евтино общинската земя, тя ще може да я покрие с доходоносни фотоволтаици. А водородният завод за стотици милиони и хилядите работни места най-вероятно ще останат под формата на презентация и доклад, изготвени от “Водородното дружество”, в което виден член е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Случаят с “Виртус” напомня за енергийната инвестиция на “Джемкорп” по време на правителството на Кирил Петков. Тогава разследване на BIRD разкри, че “Джемкорп” е свързана с руския олигарх Алберт Авдолян. Заформи се скандал, подхранван от партия ГЕРБ, която в продължение на месеци извличаше политически дивиденти от руската връзка. Сега пък кмет на ГЕРБ прави жест към инвеститори с отчетливи руски и депесарски връзки. Разликата е, че меморандумът на държавата с “Джемкорп” беше разтрогнат без правни последици, а първото решение на бургаските общинари за учредяване на право на строеж върху 830 декара вече е факт.

Водеща снимка (от ляво надясно): Димитър Николов – кмет на Бургас, Красимир Стоянов Георгиев, Свилен Тонев Баев – съсобственик и управител на “Виртус инвестмънт”, Василиос Пападополу – съсобственик на “Виртус инвестмънт”.

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

About the author

Atanas Tchobanov

роден 26 юни 1968. Разследващ журналист. Гл. редактор на сайта Биволъ 2010-2020. Член на борда на OCCRP 2016-2018. Член на ICIJ от 2020. Atanas Tchobanov is born on 26 June 1968. Investigative journalist. Editor in chief of Bivol.bg 2010-2020. Member of the Board of OCCRP 2016-2018. Member of ICIJ from 2020.

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d