Начало » Провокация срещу бъдещето? Файл от машина за избори е подписан на 12 април

Провокация срещу бъдещето? Файл от машина за избори е подписан на 12 април

ЦИК публикува данните от изборите в машинночетим формат. Файлът с данните може да бъде свален тук. В един и само в един от файловете подадени от машина се вижда криптографски подпис с дата Apr 12 20:02:26 2023 GMT. Такова събитие е изключено без да е налице манипулация на софтуера на машината или последваща манипулация извън секцията. Но наличието на дата от бъдещето е тревожен знак, че едното или другото е възможно. Притеснително е, че контролите на “Информационно обслужване” не са хванали такава очевидна грешка. Не е изключена и провокация срещу надеждността на машинното гласуване.

Става дума за файла 302200028.csv.p7s – който е електронен подпис за 302200028.csv, съответстващ на РИК 30, общ.Нови пазар, с.Памукчии, Кметство ул.” Свобода ” № 1. Машината в тази секция е със сериен №: CHCA4E1A00012651, модел: A4517

Файлът може да се прочете със следната команда:

openssl cms -cmsout -in 302200028.csv.p7s  -inform PEM -noout -print

В резултатите с информация за подписващия сертификат се чете UTCTIME:Apr 12 20:02:26 2023 GMT, тоест, файлът с резултатите е подписан в бъдеще време.

Файлът с дата от бъдещето.

Във всички останали 9491 файла датата съответства на изборния ден 2 април, а часът е малко след 20 часа, когато приключи изборния ден. В по-редки случаи подписването е извършено няколко минути преди 20 ч., но не повече от 20 мин.

Само един от 9492 файла е с дата от бъдещето.

Кой подписва?

При последните два национални избора резултатният файл от машината се подписва със сертификат на член на СИК, който се издава от “Информационно обслужване”. Преди това файлът е бил подписван със сертификата на самата машина.

Изключено е член на СИК да манипулира издадения му сертификат, или машината, освен ако не е някакъв компютърен гуру. Вероятността точно в с. Памукчии, Нови Пазар да се е намерил такъв специалист клони към абсолютната нула.

За сметка на това вероятността в ИО да се пазят копия от сертификатите раздадени на СИК никак не е за изключване. Това би им дало възможност да манипулират който си искат резултат.

Инцидент или провокация?

Датата от бъдещето може да е инцидент или умишлено вмъкване на такава грешка, с определена цел.

Теорията за неумишлен инцидент не отменя притесненията, че не са сработили контролите на входа на броенето. Ако се допусне, че грешната дата е въведена ръчно и без умисъл още при инсталирането на машината, то при броенето тя би трябвало да бъде засечена, а това не е станало. И тук възниква въпросът кои още контроли за отчитане на машинното гласуване не са сработили или са били изключени?

Теорията за умишлено вмъкване на такава дата има логическо обяснение в контекста на борбата между “машинната” и “хартиената” коалиции. Датата от бъдещето няма как да остане незабелязана от компютърно грамотни хора и това ще налее вода в мелницата на “хартиената” коалиция:  “Ето на, видяхте ли? Резултатите от машините или самите машини могат да се манипулират”. Друго полезно за хартиените партии следствие е, че такъв дебат ще отклони вниманието от фалшификациите на хартиения вот – протоколите пълни с грешки, зачерквания, незачетени гласове и неработещи контроли.

Има начин да се провери и открие източникът на датата от бъдещето и той е в ръцете на ЦИК. Все още могат да се проверят флашките от паметта на машините. На всяка флашка има одитен дял, който е защитен от 3 криптографски ключа. Трябва да се съпостави информацията от одитния дял, който не може да бъде манипулиран и протоколите, които както се вижда може да се подписват и от бъдещето.

Такава одитна операция обаче е равносилна на отваряне на изборната “Кутия на Пандора”, защото може да извади наяве много други манипулации. Без съмнение идеята ще срещне бурна съпротива. А времето тече и до няколко дни флашките ще бъдат изтрити. Може би точно на 12 април?

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

This post is also available in: English (Английски)

About the author

Atanas Tchobanov

роден 26 юни 1968. Разследващ журналист. Гл. редактор на сайта Биволъ 2010-2020. Член на борда на OCCRP 2016-2018. Член на ICIJ от 2020. Atanas Tchobanov is born on 26 June 1968. Investigative journalist. Editor in chief of Bivol.bg 2010-2020. Member of the Board of OCCRP 2016-2018. Member of ICIJ from 2020.

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d