Начало » Прокуратурата обвини Веселин Денков и за убийство

Прокуратурата обвини Веселин Денков и за убийство

Месец след като Веселин Денков подаде сигнал, че основен свидетел по делото за убийството на Станка Марангозова го рекетира, Военно-окръжната прокуратура в София го обвини като поръчител на убийството. Марангозова беше застреляна с три куршума пред дома си на 11 октомври 2019 г. Денков вече е обвинен като участник в ОПГ от Специализирана прокуратура и заедно с партньорката си в живота Ивайла Бакалова направи серия разкрития за натиск над бизнесмени от страна на прокуратурата и изпълнителната власт, подплатени със записи със скрита камера. Адвокатите му считат, че новото обвинение е ответен удар на “задкулисието” след публикациите на Антикорупционния фонд, получили сериозен обществен отглас.

От май миналата година до момента за мотор на престъплението прокуратурата сочеше Иво Масларов, доведен син бившия социален министър Емилия Масларова. Той е в неизвестност и се издирва с червена бюлетина на Интерпол. Делото се гледа от военни прокурори, защото за престъплението беше задържан служителя на НСО – Борис Иванов. Той е сочен от прокуратурата за организатор на престъплението, а Петър Костов – Стъкларя за извършител. Според източници близки до разследването, Стъкларя е направил пълни самопризнания.

Екипът ни разследва убийството на Марангозова много преди властите да задържат и обвинят потенциалните извършителите. През 2019 разговаряхме с Динко Геров, мъжът, с когото покойната живееше на семейни начала. Тогава той загатна, че подозира връзка между покушението и Иво Масларов, който до момента беше сочен от прокуратурата за поръчител на това престъпление. Свързахме се и с Иво Масларов, но той категорично отказа да се срещнем за интервю. Преди покушението мъжът започва да губи гражданските дела по исковете на Марангозова. Окончателно е осъден за неправомерно обогатяване и трябва да плаща. Още тогава разказахме, че делото по обвинение в рекет срещу Денков и Масларов над Марангозова е връщано няколко пъти от съда за доразследване и отстраняване на пороци в обвинителния акт.

След няколко неуспешни опита на 11 август 2021 Военно-окръжната прокуратура в София повдигна обвинение на Веселин Денков, в качеството му на поръчител и помагач в убийството на Станка Марангозова.  Третият задържан, който в последствие единствен е оставен под по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“ е Венцислав Пиров. За него се счита, че той първи е уличил съучастниците си и че е доносник на полицията, вербуван, докато е бил в затвора. Веселин Денков разказва, че именно това лице се опитало да го изнудва за пари, преди да свидетелства срещу него.

„На 14 юли дойдоха мои познати да ми кажат, че Венцислав, за който използваха някакви прилагателни – Черния и Дебелия, не мога да се сетя за фамилията, трябва да прави споразумение с прокуратурата и част от споразумението му е да лъжесвидетелства срещу мене, а той беше изпратил пратеници, които да ме рекетират и да дам сума, до която не достигнахме, да дам сумата Х, за да не лъжесвидетелства срещу мене. Това става на 14 миналия месец, на 15-и аз съм подал официален сигнал, месец преди да се случат тези неща сега.“

Според материалите по обвинението Венцислав Пиров е единственият явен свидетел срещу Денков, останалите са тайни. Той дава показания в прокуратурата на 16 юли, ден след подаването на сигнала в МВР. Без да конкретизира какви, Денков твърди, че има доказателства за рекета. Стоимен Чакалов, който е един от адвокатите на Денков разказва, че информацията за сигнала е изтекла към медии, близки до Борисов и Пеевски.

„В определени жълти и кафяви сайтове излезе информация за този сигнал, очевидно е изтекла информация от оперативни работници. Така наречените посредници на изнудвачите и лъжесвидетелите просто се покриха и комуникацията прекъсна. Очевидно информацията се филтрира и се пуска селективно към тези така услужливи медии.

Прави впечатление, че в постановлението за привличане на Веселин Денков, липсва името на Венцислав Пиров, като негов съпроцесник. Явно той вече не е сред обвиняемите. Очевидно Пиров или е сключил споразумение с прокуратурата, което е било одобрено от съда, или става въпрос за техническа грешка. Но втората хипотеза е доста по-малко вероятна.

Адвокатите на Денков считат, че това ново обвинение срещу клиента им е ответен удар на „задкулисието в прокуратурата“. Според тях делото по срещу Денков в Специализирания наказателен съд, където той е обвинен като участник в ОПГ е ударило на камък. Там обвинението срещу него се крепи на показанията на свидетел, който бил чул, че Денков давал пари на Ивайло и Александър Георгиеви – Пифовете, които са обвинени, че са давали пари срещу лихва, без да са лицензиран кредитна институция. Обвинението за поръчителството на убийството на Марангозова е определено от Чакалов, като „Поредното скалъпено обвинение, което идва близо 2 две години, след като публично бяха оповестени данните по разкриването на убийството. Дори след като самото разследване е приключило, изведнъж той се вкарва в 91 минута в това дело. Очевидно за негово назидание и очевидно да му бъде затворена устата, за това което прави, като разкрития.“

След задържането на Веселин Денков неговата партньорка в живот Ивайла Бакалова помогна за серия разкрития, направени от Антикорупционния фонд. С помощта на скрита камера, скрити и явни свидетели, тя разкри различни схеми за натиск над бизнесмени от страна на прокуратурата и изпълнителната власт. Разкритията получиха широк отглас в обществото.

На десети август, макар че е с мярка за неотклонение „домашен арест“ Веселин Денков беше доведен с белезници в сградата на Военно-окръжната прокуратура. Всъщност Специализираният апелативна съд измени мярката му в парична гаранция от половин милион, но Денков отказа да внесе крупната сума, защото активите му са запорирани от КПКОМПИ. Това се оказа трети неуспешен опит да му бъде повдигнато обвините за убийството на Марангозова. Още на 11 септември 2020 той е призован от прокурор Адалберт Кръстев, но когато адвокатите му се явяват пред военното обвинение се оказва, че е станала грешка. Според Стоимен хронологията е доста смущаваща, защото поражда опасения, че прокуратурата се е опитала да се застрахова, че Денков ще остане в ареста. „Дни след задържането му по обвинение в участие в ОПГ и само ден след като СпАС потвърдил мярката му за неотклонение „задържане под стража“ Денков е бил  призован във Военната прокуратура „очевидно, като една застраховка, ако не бъде потвърдено задържането му от апелативния специализиран съд, да бъде задействан план Б.“

Името на Адалберт Кръстев нашумя около провала на държавното обвинение при разследването на възлагането на обществени поръчки от ВМА с подпис на бившия шеф на болницата и бивш министър Николай Петров към фирми на негови роднини. Тогава се оказа, че Кръстев като наблюдаващ прокурор е трябвало да се отведе, защото съпругата му е била експерт в министерството на здравеопазването, когато начело на ведомството стои Николай Петров. Практически съпругата на прокурора е била подчинена на потенциалния обвиняем Петров. Впоследствие, когато Адалберт Живков Кръстев оглави Воненно-окръжната прокуратура София, добре информирани източници заявиха, че той е личен избор на Иван Гешев.

От своя страна Денков разказа, че към онзи момент са му поискали рушвет 70 000 евро за да не го задържат, но той не ги платил. „Но и да ги бях платил, бяха подготвили на 11 септември да ме задържат, защото имаше призовка от военна прокуратура.“

Относно твърденията за конфликт между него и покойната Марангозова Денков коментира, че тя е поискала сума пари от него и той я е превел по банков път, така му е била и върната. „Аз нямам нищо срещу нея, аз съм човека, който няма никакъв мотив, защото нашите финансови отношения са уредени още далечната 2011 и на печалбата, която съм имал от нашата сделка съм платил данък още 2011“

Денков първо е разпитван като свидетел, после му е повдигнато обвинение. Дори и след смъртта на Марангозова делото не успява да тръгне по същество. Последните заседания се отлагат поради отсъствието на Иво Масларов, който е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Иво Геров, мъжът, с който Марангозова живее на семейни начала разказва, че обвинението срещу Масларов и Денков не се работело с лекота от специализираната прокуратура.

„Делото беше разпределено на прокурор Росен Радев, който може би месец или два внесе обвинителен акт. Самият обвинителен акт беше пълен с неточности и съдията очаквано го върна за поправка на тези неточности. Декември месец 2018 г. отново имаше открито заседания. Прокурор Радев поправи акта, но не го беше поправил изцяло. Съдията отново го върна.“

Обвинението е било внесено за пореден път, в „спешен порядък“, непосредствено след убийството, на следващия ден. Според адвокат Чакалов от около 30 стр. обвинителен акт по това дело, Денков се споменавал на едно единствено място в обстоятелствената му част, с некоректно предаден цитат, че променял съдби в отрицателен смисъл. Върху тази фраза се крепяла обвинителната теза на прокуратурата. Денков твърди че след като е призован като свидетел по това разследване, над него започва натиск от страна на прокуратурата и първите опити за изнудване.

„От 2016 ме изнудва през най-различни посредници. Затова аз не вярвам на прокуратурата.”

В края на август 2020 Денков се среща със Сотир Цацаров, за да го сезира, че е обект на нерегламентиран натиск и го заплашват с КПКОНПИ. Подава и писмен сигнал, но вместо да започне работа по сигнал му, самият той е задържан.

 

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

This post is also available in: English (Английски)

About the author

Dimitar Stoyanov

Роден на 12 септември 1980 г. Разследващ репортер. Работил е за Инфорадио, БНР, НОВА ТВ, бТВ и Биволъ. Dimitar Stoyanov is born on 12 Sept. 1989. Investigative reporter. Worked for Inforadio, BNR, Nova TV, bTV and Bivol.bg

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d