Начало » Шеф на пиратски телеком от Приднестровието отворил българска фирма за интернет услуги

Шеф на пиратски телеком от Приднестровието отворил българска фирма за интернет услуги

Сергей Ганжа, бивш шеф на Управлението по телекомуникации на Приднестровието и топ мениджър на “пиратски” интернет оператор от приднестровския холдинг “Шериф”, е имал българска фирма, доставчик на IP адреси в Европа и в Молдова.

Още през 2017 г. компанията на Ганжа предоставя IP адрес на молдовската правителствена почивна станция IT-Relax. Това се случва точно в дните, когато центърът за разследваща журналистика RISE Moldova организира обучение по цифрова безопасност за журналисти. Тогава ни съобщиха странния факт, че администрацията на санаториума е загубила контрол над камерите за видеонаблюдение след промяна на IP настройките.

През 2021 г. намерихме потвърждение, че съсобственика на българската компания и на приднестровския телеком е едно и също лице. За това е “помогнал” украинският паспорт на Ганжа, с който той е регистрирал българската си IT фирма. Негов бизнес партньорът е бившият заместник-кмет на Кишинев Игор Лупулчук.

Към днешна дата Ганжа е излязъл от българската фирма, но продължава да работи в “Интерднестрком” (ИДК), в Приднестровието – сепаратистки район в Република Молдова с рускоезично население. Това е една от най-големите компании на холдинга “Шериф”, собственост на олигарха Виктор Гушан. Тя заработва милиони от незаконни доставки на мобилни телефонни услуги и интернет.

“Атака” срещу тренинга на Rise

През юли 2017 в IT-Relax, собственост на държавната молдовска компания Registru, се провежда петдневно обучение на тема „Съвременни методи за обработка и защита на данните“.

Организатор е Асоциацията на разследващите репортери RISE Moldova, а участниците са  журналисти от RISE и група молдовски колеги от регионални издания. Един от обучаващите е Атанас Чобанов от България.

Атанас Чобанов води тренинга за разследващи журналисти в Молдова.

Част от упражненията е определянето на IP адреса на почивната станция, в който се провежда обучението.

Атанас обяснява, че чрез IP адреса може да се контролира интернет трафика през рутера, като това дава повече възможности на интернет доставчика да следи компютрите, на които предоставя свързаност.

„Основната опасност при включването на вашите устройства към рутер, контролиран от  злонамерени потребители чрез IP потока, е възможността за сканиране на всички компютри в тази мрежа. Също така има риск от заразяване на устройствата със шпионски програми, чрез които те да бъдат наблюдаваи и след като се изключат от рутера “, – обяснява обучаващият и показва сайт, чрез който може да провери доставчика на всеки IP адрес в глобалната мрежа Интернет.

„Това, например, е интересно съвпадение: българската компания “УЕ Делта Прод” ООД от град Русе притежава IP адреса на почивната база, в която сме”, – показва българският журналист Чобанов.

След това преподавателят влиза в българския Търговски регистър и показва информацията за собствениците и директорите на фирмата: директор  – Мариус Кристя, съсобственици – гражданинът на Украйна Сергей Ганжа, румънците Мариус Кристя, Никулай Плеша и гражданинът на Молдова Игор Лупулчук

Справка за собственика на IP адреса използван от почивната станция IT-Relax показва български собственик.

Лицето на име Сергей Ганжа е било интересно за журналистите от RISE преди този тренинг. През февруари 2017 г. те публикуват статията “Директна връзка: ФСБ може да слуша цяла Украйна чрез фирмата на приднестровски олигарх“, – тя е за фирмата “Интертелеком”, един от най-големите мобилни оператори в Украйна, контролирана от Виктор Гушан, основател на приднестровската бизнес империя “Шериф”.

През 2000 г. директор на украинската компания на Гушан е Ганжа, след което той оглавява “Интерднестрком” (ИДК), аналогична компания, но действаща в Приднестровието без лиценз от молдовските власти.

Още по-тревожен се оказа един друг факт. След като разбраха, че интернет трафика на нашето обучение се контролира от компания на “главния IT пират на Приднестровието”, журналистите се обърнаха към управителя на почивната станция. Авторът и преподавателят научиха, че смяната на IP адреса не е била съгласувана. След нея, по време на обучението на RISE, администрацията на станцията губи контрол върху видеокамерите за наблюдение на територията на IT-Relax.

След тази “новина” обучаващият инструктира всички присъстващи да сменят паролите си, тъй като е елементарно те да бъдат разчетени ако някой е влизал в пощата си или в софтуера за управление на пароли докато е бил в обзора на камерата.

Впоследствие от  IT-Relax изпратиха официално писмо, че нямат сключен договор с българската компания. 

В отговора се твърди, че интернет доставчик е молдовската компания Repromon-TV. На свой ред тази фирма отклони въпросите ни за нейното сътрудничеството с “УЕ Делта Прод”,  съобщавайки, че въпросната фирма “няма нищо общо с обслужването на мрежата и безопасността”

Какво се знае за “УЕ Делта Прод”?

Компанията е регистрирана през юни 2016 г в Русе от някой си Моника Василе, 40 годишен гражданин на Румъния. Скоро след това собственици на фирмата стават Сергей Ганжа (по паспорт гражданин на Украйна), румънците Мариус Кристя и Николае Плеша, както и Игор Лупулчук (гражданин на Молдова). През март 2019 г. Те продават дяловете си на Екатерина Взорова, 23 годишна молдовка. Два месеца по-късно тя прехвърля компанията на Ион Кобзари, роден в Кишинев, но с румънско гражданство.

На адреса на УЕ Делта Прод в Русе има счетоводна кантора и никаква следа от фирмата. Снимка: Димитър Стоянов, BIRD.BG

След като Ганжа и Лупулчук напускат фирмата, директор става новият собственик Екатерина Взорова. Тя не пожела да общува по телефона с журналист от RISE. В отговор на съобщение с въпроси за нейния бизнес в България тя отговори “нямам сега време за вас, потърсете ме след година”. Взорова работи в салон за маникюр и периодически публикува в социалните мрежи достиженията си в работата върху ноктите.

Фактически фирмата няма офис. Българските колеги, които посетиха адреса на регистрация на фирмата намериха само многоетажно здание без никаква следа от присъствието на “УЕ Делта Прод”. Всъщност, фирмата е регистрирана на адреса на счетоводна кантора.

Молдовският политик и бизнесмен

Игор Лупулчук

Игор Лупулчук (45 годишен) е предприемач и молдовски политик. Работил е в сферата на телекомуникациите в Молдова във фирмите  Megadat.com, Accent Electronic и S&T Mold, а все още  се води директор в кишиневската Nova IT Prime, която от първата половина на 2021 е заличена в регистъра на юридическите лица. Лупулчук е бил също така заместник кмет на Кишинев и неведнъж се е пробвал в политиката. По-конкретно, той е бил кандидат за депутат от различни партии – през 2009 от социал-демократите, а през 2014 от партията на комунистите.

Опитахме се да получим от Лупулчук обяснение за ролята му в бизнес процесите, които го свързват с Ганжа. Чувайки, че го търси журналист, бившият бизнес партньор на приднестровския пират прекрати разговора и също така не отговори на писмените ни въпроси.

Приднестровският началник на бъдещия президент

Потвърждението, че Сергей Ганжа от българската компания и ръководителят на приднестровската пиратска компания ИДК е един и същ човек дойде чак през 2021 г. Това стана възможно чрез свързване на личните данни за Ганжа, оставени в българския Търговски регистър, с информация от източници от Приднестровието, Молдова и Украйна.

Сергей Ганжа (58 годишен) от 2008 г. ръководи “Интерднестркомом” (ИДК). През 2000 г. е бил директор на украинския мобилен и интернет оператор “Интертелеком”, а преди да се посвети на бизнеса оглавява Републиканското управление по телекомуникации на Приднестровието.

Ганжа е бил началник на Вадим Красноселски – действащ и.д. президент на Приднестровието и кандидат за втори мандат на поста на президент (изборите в самопровъзгласената Приднестровска молдовска република са планирани на 12 декември т.г.). Журналистите от RISE не успяха да получат от него коментар за ролята му и работата му свързана с българската фирма.

През февруари 2018 года Красноселски награждава своя бивш шеф с Орден за заслуги.

Президентът на Приднестровието награждава Ганжа с орден.

Вадим Красноселски, лидер на приднестровската администрация: “Развитата система на телекомуникациите е атрибут на независимата държава. Сложно е да си представим Приднестровието без съвременни средства за свръзка, чийто проводник се явява Интерднестрком»”.

Междувременно, ръководената от Ганжа фирма заработва от приднестровските си абонати без да спазва правовия ред в Молдова

Компанията “Интерднестрком” не е оторизирана съгласно условията на законодателството на Република Молдова да предоставя услуги за електронна комуникация (стационарна, мобилна телефония и достъп до Интернет) на територията на Република Молдова. Също така тя не е включена в Публичния регистър на доставчици на мрежови услуги за електронна комуникация. – това се казва в официалния отговор до RISE от Националната агенция за регулиране на електронните комуникации и информационни технологии.

Владимир ТХОРИК (RISE Moldova), Атанас ЧОБАНОВ (BIRD.bg), Мария ТУЗЛОВА (фрийлансър, Тираспол)
Съдействие за разследването: Валерия ЕГОШИНА (СХЕМИ, Украйна)

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

This post is also available in: English (Английски) Français (Френски)

About the author

Bureau for Investigative Reporting and Data

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d