Почивка по съветска традиция

Как черноморски курорт свърза мениджмънта на руски държавни компании с ТИМ

Ръководителите на руски държавни компании, включително познати на президента Владимир Путин, са се настанили недалеч от пристанищния град Варна в най-стария черноморски курорт в България – Св. св. Константин и Елена. Курортът е контролиран от местната група ТИМ, която в американските дипломатически документи е наречена най-голямата “престъпна организация”, създадена от бивши военни и разузнавачи с връзки на най-високо правителствено ниво.

Руската медия “Важните истории” и Българският център за разследваща журналистика Bird установиха, че в курорта на ТИМ има малка, но представителна руска общност. Руснаците са привлечени тук от бивш служител на българското КГБ, който се занимава с хотелиерски бизнес и недвижими имоти. Сега в сърцето на най-стария курорт има апартаменти на роднините на Сергей Чемезов – генерален директор на държавната корпорация Ростех, негови познати и подчинени, както и някои топ мениджъри на Роснефт, Газпром и банка ВТБ.

Докато роднини и приятели на лидерите на руски държавни компании се наслаждават на българския курорт, представителите на ТИМ започват бизнес в Русия и усвояват някои държавни активи.

Всички говорят руски

Курортът Св. св. Константин и Елена, кръстен на римския император и майка му, се намира само на осем километра от Варна. Местните лечебни извори привличали дори аристокрацията на Източната Римска империя, а по-късно и българските царе, които изградили тук лятната си резиденция. В древността там бил построен манастир. В началото на миналия век една от сградите в близост до манастира се превръща в хотел, където практикуват “лечение с лози”. През 2004 г. той се трансформира в четиризвездния хотел “Естрея Палас”. А мястото в близост до хотела неотдавна е избрано от аристокрацията от новата ера, запазила носталгията си по черноморските плажове.

Близо до “Естрея Палас” се намира седеметажен комплекс в традиционен български архитектурен стил, който има зали за масаж, сауна, турска баня, фитнес център и подземен паркинг. Според българския регистър на недвижими имоти над 20 апартамента с площ повече от 100 квадратни метра в този комплекс са собственост на руснаци, включително топ мениджъри на най-големите държавни компании, техните роднини и приятели.

Разрешението за строеж на комплекса е получено през 2007 г., а сградата е пусната в експлоатация само след три години. Общо над 15 семейства от Русия са инвестирали в апартаменти на различни етапи от строителството и след завършването му. Най-забележителните от тях са познати, колеги или роднини на Сергей Чемезов, генералния директор на държавната корпорация “Ростех”, дългогодишен приятел на Путин, с когото той e работил заедно в Източна Германия по време на службата им в КГБ.

Синът на Чемезов, Александър, има най-голям късмет – той става собственик на огромен апартамент с площ над 200 квадратни метра с плувен басейн и тераса на покрива, които заедно заемат площ повече от 300 квадратни метра. За всичко, включително паркомясто, той заплатил 302 390 лв. (около 6 милиона рубли по средния курс на българския лев към рублата за 2008 г.). Бившата съпруга на шефа на Ростех Любов Чемезова в същото време си купува по-скромен апартамент с площ 110 квадратни метра, без басейн, но по-скъп – 510 600 лв. или около 9 милиона рубли.

Сергей Чемезов – Снимка: Ростех

Дъщерите на бившия началник на руското митническо учреждение Андрей Бельянинов, Олга и Светлана, както и съпругата му Людмила, стават комшии на Чемезови с отделни апартаменти в същия комплекс. Бельянинов е дългогодишен познат и колега на Путин и Чемезов от време на работата им в КГБ и в Германия. По-късно той е работил с Чемезов в Рособоронекспорт. Апартаментите на Бельянинови са стрували повече – общо около 2,4 млн. лв. (42 милиона рубли).

Андрей Бельянинов отчасти разкри причината, поради която държавниците са предпочели България, въпреки че някои от тях в крайна сметка са си взели семейни вили в по-луксозни и скъпи курорти (например испанската вила на доведената дъщеря на Чемезов Анастасия Игнатова струва около 15 милиона евро): “Обичам да си почивам в България, в района на Варна. Има добри курорти, както някои сега ги наричат “съветски”. Много удобни условия, всички говорят руски”, каза Белянинов пред репортери през 2014 г.

Съпругата на друг приятел на руския президент, бизнесменът Константин Голошапов, Ирая Гильмутдинова, притежава апартаменти в същия комплекс през холандската и компания Denkraam Holding. Тя заплатила около 2,1 млн. лева (38 милиона рубли за тях). Голошапов, когото наричат ​​”масажист на Путин“, живее в съседство с Чемезов в село Акулинино край Москва и в сградата на хотел “Москва” с изглед към Червения площад, където те имат големи апартаменти.

Видео: iStories.media

Апартаментите в България са закупени “с цел намаляване на разходите по време на летни ваканции на членовете на семейства и роднини”, — отговориха на въпроса на “Важните истории” от Ростехнадзор. Съпругата на началника на департамента Алексей Альошин, който преди това е работил като първи заместник на Чемезов в Ростех, е инвестирала в тези апартаменти на етапа на строителството. Но самият Альошин, според представителя му, не е посещавал черноморското крайбрежие от 2013 г. и не знае кои са собствениците на курорта.

Това не е целият списък на познати или подчинени на шефа на Ростех, които се озовават комшии в българския комплекс. Сред тях на практика няма непознати. Така името “Дружба”, както се нарича курортът св. св. Константин и Елена по съветско време до 1993 година, отново става актуално.

«Кооперация Естрея»

Кой друг е придобил български апартаменти

Апартаменти до българския хотел “Естрея Палас” също са закупили:

– съпругата на бившия служител на държавната сигурност и бивш директор на Рособоронекспорт Анатолий Исайкин;

– съпругата на бившия първи заместник на Чемезов в Ростех, шефа на Ростехнадзор Алексей Альошин;

– бивш заместник на Альошин в Ростехнадзор, Александър Рибас, който е бил директор на едно от предприятията на Ростех;

– заместник-председателят на управителния съвет на ВТБ Валерий Лукьяненко (със съпругата си), който също е бил член на съветите на директорите на няколко предприятия на Ростех;

– съпругата на Александър Беспалов, бивш ръководител на отдела за информационна политика на Газпром, който е работил с Путин в кметството на Санкт Петербург през деветдесетте години;

– съпругата на бившия директор на отдела за собственост на Роснефт Илдар Файзутдинов;

– президентът на «РН Мениджмънт» (Роснефт) Юлиян Левин;

– братът, съпругата и племенницата на Василий Кичеджи, бивш заместник-губернатор на Санкт Петербург и началник на отдела за транспорт и съобщения в Москва;

– дъщерята на бившия ръководител на Департамента за природоползване и опазване на околната среда в Москва Леонид Бочин;

– както и топ мениджъри на предприятия свързани с Ростех, които произвеждат аеронавигационно оборудване и газотурбинни двигатели.

Уморени от Запада

Високопоставените руснаци са се появили в курорта благодарение на собственика на “Естрея Палас” и бивш агент на ДС (българското КГБ) с позивна “Пламен” Атанас Карагеоргиев. Според социалните медии той е приятел със собствениците на апартаментите.

Например, Карагеоргиев каза за БРРД, че Чемезови спрели да идват само след като шефът на “Ростех” попаднал под санкциите на ЕС. Но те продължават да плащат за поддръжка на резиденциите си.

По начина на мисленето си бившият агент от контраразузнаването Карагеоргиев прилича повече на руски чиновник, отколкото на европейски бизнесмен. Той е наистина разстроен, когато България се присъединява към Европейския Съюз. “На нас ни писна от западната култура. Запада няма никакви ценности – по-точно това са “ценности” за хомосексуалисти, оплаква се той през 2018 г. “През деветдесетте години много малко хора гледаха руска телевизия, <…> а сега <…> в много български семейства телевизорите са настроени на руски канали. <…> Ние чувстваме, че нашите два народа имат едни и същи ценности и те не съвпадат със западните”, доверява се Карагеоргиев пред журналисти.

Апартаментите на високопоставените руснаци са пристроени към хотела на Карагеоргиев благодарение на приятелството, възникнало през деветдесетте години. По това време той работил като директор на руско-българското предприятие “Бултрак”, което изнасяло трактори от Челябинския тракторен завод (ЧТЗ) за България. По думите му той се е запознал с Чемезов, тъй като Рособоронекспорт, където той работил, издавал разрешения за износ на трактори с двойно предназначение.

Карагеоргиев не смята скромното купуване на апартаменти от Чемезови за инвестиция: “За него това не е инвестиция. Те инвестират много повече”, каза той.

Московският офис на “Бултрак”, подобно на самия ЧТЗ, е бил оглавяван от Василий Кичеджи, който има български корени (родителите му са българи). От 2009 г. Кичеджи ръководи Министерството на транспорта и съобщенията в Москва, от 2011 г. е заместник-губернатор на Санкт Петербург.

Роднините на Чемезов, както и братът, съпругата и племенницата на Кичеджи са сред първите инвеститори, привлечени от Карагеоргиев да строят апартаменти в близост до неговия черноморски хотел. След тези семейства с техния широк социален кръг последват и други.

Обаче курортът св. св. Свети Константин и Елена е забележителен не само със своята древна история. Почти всичко, което се случва там, от деветдесетте години се контролира от групата ТИМ, която е регистрирана като финансова и индустриална група. Тя също е собственик на курорта и неговата управляваща компания, разработва плажове и инфраструктура там. Всичко това е само малка част от бизнеса на ТИМ.

Не при светци

През деветдесетте години, когато курортът Свети Константин и Елена все още е държавна собственост, някои хора, които изобщо не светци, проявяват интерес към него. Тогава близо до курорта, във Варна, се ражда групировката ТИМ, която американските дипломати в техните документи, публикувани от WikiLeaks, директно наричат ​​”организирана престъпна група, участваща в много видове престъпни дейности: отвличане и изнудване, сутеньорство, хазарт, трафик на наркотици и кражба на автомобили”. Представители на ТИМ отричат това.

През 1993 г. трима ръководители на тази група – бившите български морски пехотинци от елитните специални части Тихомир Иванов, Иво Каменов и Марин Митев – регистрират във Варна фирмата ТИМ, кръстена на първите букви от техните имена. Един от легалните бизнеси на групата е охранителна дейност, която според спомените на местни служители на правоприлагащите органи прилича повече на рекет.

Бившият началник на отдела за борба с организираната престъпност в град Варна Стамо Стамов разказва (в книгата “ТИМ: отборът, който превзе България” на журналистката Невяна Троянска), че държавната компания е изнудвана да подпише “неизгоден” договор с ТИМ за защита на хотела “Свети Константин”, който сега е “Естрея Палас”. “Всеки месец те получаваха заплата повече от заплатата на 30 полицаи. Но всъщност четирима души от групата просто се движеха из курорта [Св. св. Константин и Елена, който тогава все още беше държавен]”, – припомня бившият борец срещу мафията.

Но ТИМ не получават курорта Св. св. Константин и Елена лесно. Те се борят за него с друга група, известна като “Мултигруп”. Нейният лидер, кръстникът на българската мафия и най-богатият бизнесмен в страната Илия Павлов, през деветдесетте изкупува хотели във Варна и инвестира стотици милиони в развитието на региона. Когато държавата решава да приватизира курорта Свети Константин и Елена, Мултигруп се сблъсква с ТИМ.

През 2003 г. Павлов е застрелян. А акционерното дружество, собственик на курорта, отива към компаниите, контролирани от ТИМ. Структурата на собственост обаче стана ясна едва през 2009 г., когато групата започна да притежава открито курорта през своя “Холдинг Варна”. Така историята на ТИМ и Св. св. Константин и Елена премина от договор за защита на държавен санаториум към контрол над курорта.

Настоящият собственик на “Естрея Палас”, Карагеоргиев, увери кореспондента на БРРД, че е независим от ТИМ, въпреки че хотелският и апартаментен комплекс се намира на територията на техния курорт и той всяка година плаща на групата такса инфраструктура, която излиза “повече от данъка върху доходите”.

ЦИТАТ: Юрген Рот, автор на книга Гангстерска икономика“:

След 1996 година групировката ТИМ успява да вземе целия контрол над проституцията по северното Черноморие. 

Индустриални мащаби

ТИМ бързо развива бизнеса си, разпространявайки влиянието си из цяла България. Към 2000 г. групата приватизира държавната компания “Химимпорт” и попълни портфолиото си с големи активи: банки, застрахователни компании, морски и въздушни превозвачи. През 2012 г. Марин Митев заяви, че холдингът “Химимпорт” произвежда пет процента от БВП на страната. А тримата лидери на ТИМ са сред петимата най-влиятелни хора в България.

Според бившия директор на Националната служба за борба с организираната престъпност на българското МВР Ваньо Танов, ТИМ изкупува предприятия, за да легализира придобитите пари. А връзките на групата с правителствените кръгове в България станаха толкова силни, че беше забранено дори просто да се споменава за ТИМ по време на срещите с министър-председателя, когато го информирали за престъпните организации в страната.

В разговора с немския журналист Юрген Рот един от лидерите на групата и изпълнителен директор на “Химимпорт” Иво Каменов категорично отрича участието си в организираната престъпност. На въпрос за подкуп на държавни служители, той отговаря, че корупцията не е типична за България. “В крайна сметка не сме Русия”, добавя Каменов.

А Каменов знае как е в Русия. След като строителството на апартаменти за руския елит, включително няколко от познатите на Путин, започва в курорта Св. св. Константин и Елена, “Химимпорт” неочаквано се появява в Република Татарстан – един от регионите в Русия. Там холдингът изненадващо бързо придобива контрол над големи държавни активи, включително републиканската авиокомпания. Сътрудничеството се оказа неуспешно и доведе до трагични последици.

Организирана авиационна групировка

През 2008 г. Република Татарстан се подготвя за Универсиада и правителството спешно търси инвеститори. Иво Каменов лично се уговаря с тогавашния президент на Татарстан Минтимер Шаймиев за инвестиция на “Химимпорт” – 50 милиона долара за реконструкцията на летището в Казан и още 20 милиона долара за подновяване на самолетния парк на авиокомпанията “Татарстан”. В замяна на инвестицията българският холдинг получава половината от държавната авиокомпания и летището. Но самолетите не са подновени. В края на 2012 г. Татарстан прекрати сътрудничеството с «Химимпорт» в областта на въздушния транспорт. По плана нов съсобственик на авиокомпанията трябваше да стане местния холдинг “Ак барс”.

През ноември 2013 г. пътнически Boeing 737-500 на авиокомпанията “Татарстан”, летящ от Москва, се разби при кацане на летището в Казан. Всички 50 пътници на борда починаха. Сред тях бяха синът на президента на Татарстан Ирек Минниханов и шефът на републиканската ФСБ Александър Антонов. Шест години по-късно Следственият комитет огласи, че причината за катастрофата са грешни действия на екипажа, чийто командир, според разследването, е имал фалшив лиценз за пилот.

По време на катастрофата Боингът е на 23 години. Една година преди трагедията същият борд прави аварийно кацане, което се случва, според една от версиите, поради разхерметизирането на кабината. Както отбелязват експертите, летателната годност на самолета може да се запазва въпреки възрастта му, при условие че се поддържа добре. Обаче след катастрофата Аксан Гиниятулин, ръководещ авиокомпанията “Татарстан”, не отговори на въпроса на журналистите, кога за последен път са сменени части и компоненти на самолета. По времето на “Химимпорт” самолетите се обслужват в България.

Според местното бизнес издание “Бизнес Online”, след като “Химимпорт” получава акциите на авиокомпанията “Татарстан”, той се отказва от планираната покупка на нови самолети Airbus. Холдингът закупува четири стари Боинга от собствената си авиокомпания България Ер, най-новият от които е на повече от 15 години. Тези самолети незабавно са предоставени под наем на авиокомпанията “Татарстан”. Според вестника, “авиокомпанията плащаше $265 хиляди вместо $100 хиляди на месец за всеки от старите самолети, включително поради факта, че, съгласно условията на договора, те трябваше да бъдат обслужвани в България”. В резултат на това един от тях катастрофира. Година по-късно авиокомпанията e обявена в несъстоятелност.

ЦИТАТ. От писмото на персонала на авиокомпанията “Татарстан” до президента на републиката, 2009 г.

“Правителствената протекция” позволи на българския “Химимпорт” да вземе авиокомпанията под пълен контрол, като не позволи на ръководството ѝ да възрази или да оспори грешни решения. “Всичко, което българските консултанти правят днес, е само да следят навременността на лизинговите плащания за предоставени от тях самолети.

ЦИТАТ. Антон Бортяков, ръководител на профсъюзния комитет на авиационните и инженерни департаменти на авиокомпанията “Татарстан” (от интервю за руската медия РБК).

“Българските инвеститори взeмаха всички приходи в София, а ние получавахме заплата от заеми, взети срещу собствения ни ипотекиран имот. <…> Катастрофиралият самолет също остана като българското наследство.”

Странно сближаване

Някои бизнеси на ТИМ директно се срещат с руски компании, чиито лидери, заедно с техните роднини, са получили апартаменти за малко пари в контролирания от групата черноморски курорт Св. св. Константин и Елена.

В България предприятията на ТИМ заемат водеща позиция в авиационната индустрия. Те са съсобственици на летищата във Варна и Бургас. Също така притежават най-голямата авиокомпания в страната България Ер и въздушния превозвач Hemus Air, опериращ под нейната марка. Последният все още е вписан като един от чуждестранните партньори на руската компания “ОДК-Пермские моторы”, част от Обединената корпорация за двигатели на “Ростех”. През 2019 г. България Ер подписа договор за доставка на авиационно гориво с Роснефт, роднини на чиито топ мениджъри имат апартаменти в курорта на ТИМ.

Неуспешният опит на “Химимпорт” в Татарстан не накара компанията да напусне руския пазар. Тя запази дяловете си в двата актива, които също имат връзки с представители на руския елит. “Химимпорт” притежава малка банка “ИК Банк” (бивша “Татинвестбанк”) и застрахователната им компания “Армеец” (бившата застрахователна компания “Итиль”) е една от топ 5 на застрахователните компании в Татарстан. В бордовете на директорите на банката и застрахователя седеше Дмитрий Трутнев – син на Юрий Трутнев, президентски пратеник в Далечния Изток и вицепремиер на руското правителство (Иво Каменов и Юрий Трутнев вероятно са се свързали поради общата им страст към карате Киокушинкай).

НАТО не е пречка за приятелството

През 2004 г. България се присъедини към НАТО, а три години по-късно – към Европейския Съюз. Руснаците смятат и двата съюза за враждебни, което според социолога на Центъра Левада Денис Волков се дължи на общия информационен фон около жителите на Русия. Владимир Путин много пъти е заявявал, че има заплахи от страната на НАТО и че блокът се държи “неправилно” и “грубо”.

В официалната военна доктрина на Русия НАТО е посочена като основна външа заплаха. А руските държавни компании, чиито бивши и настоящи топ мениджъри са придобили семейни апартаменти в българския курорт – Ростех, Роснефт, ВТБ и структурите на Газпром, сега са под санкциите на ЕС.

Но това не означава, че руските държавници не харесват България. През 2019 г. българският президент Румен Радев, позовавайки се на “вековни исторически връзки”, заяви, че въпреки санкциите той иска да продължи военно-техническото сътрудничество с Русия.

И въпреки че през същата година българското правителство обяви готовността си да разположи във Варна морски център на НАТО, неговия близък съсед все още ще бъде курортът с апартаменти на ключови руски фигури в отбранителния комплекс и приятели на Путин, който е удобно разположен на територията, контролирана от ТИМ.

Ирина Долинина, “Важните истории”,

Атанас Чобанов, Bird.bg

С участие на Димитър Стоянов, Bird.bg

Редактор: Роман Шлейнов

Текст на английски в The Moscow Times

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

Отговорът е: Финансира се от чекмедже, в което читателите оставят по нещо, ако им е харесало съдържанието.

Чекирайте се и Вие!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Чекирай Редовно. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Eднократно/One time

 
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Terms

Donation Total: 5.00€

Ежемесечно/Monthly

 

You have chosen to donate 5.00€ monthly.

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Terms

Donation Total: 5.00€ Monthly

Anonymous User

Anonymous

5.32€ 25 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

5.32€ 25 януари 2021
SS

Stefan Slavov

25.00€ 24 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

50.00€ 22 януари 2021
AT

Alexandre Todorov

101.67€ 21 януари 2021

Podkrepa za bird.bg, bivol.bg

VS

Vladimir Savchenko

10.71€ 20 януари 2021
B

Borislav

5.00€ 20 януари 2021
ЙХ

Йордан Христов

5.32€ 20 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

5.54€ 20 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

52.12€ 16 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

10.40€ 15 януари 2021
ХД

Христо Дилов

2.79€ 14 януари 2021

This post is also available in: English (Английски) Français (Френски)

About the author

iStories and BRRD