Начало » Престъпни схеми: Въпреки санкциите, Русия получава ракетни чипове от Запада и сее смърт

Престъпни схеми: Въпреки санкциите, Русия получава ракетни чипове от Запада и сее смърт

Първият през 2023 г. масиран ракетен удар по Украйна предизвика чудовищна трагедия в Днепър, където загинаха 45 души и над 70 пострадаха, след като ракети Х-22 попаднаха в многоетажен жилищен блок. Мащабните санкции, наложени да се ограничи достъпът на руските производители на оръжия, в това число на високоточни ракети и безпилотни летателни апарати, до европейската и американската електроника. Те бяха въведени още през 2014 г. След нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. санкционният режим се втвърди до пълно ембарго, но Русия, както и преди, произвежда въоръжения със западни електронни части и ги използва във войната срещу украинците. Доставките на чипове не само са запазени, но и увеличават обемите си, благодарение на сивите схеми и реекспорта от трети страни, пише The Insider.

„Западната електроника e в сърцето на руската военна машина“

Western Electronics at the Heart of Russia’s War Machine – доклад с това заглавие през август 2022 г. публикува британският Кралски обединен институт за изследвания в отбраната (The Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, RUSI). В него експертите от института анализират техническото изпълнение и устройството на 27 вида от най-съвременните руски въоръжения, военната и специална техника (ВСТ), използвани от февруари 2022 г. във войната с Украйна – крилати ракети, безпилотни летателни апарати, комплекси за свръзка и радио-електронна борба (РЕБ), танкове.

Сред разглежданите образци от ВСТ са авиационната управляема ракета Х-59МК, крилата ракета Х-1011 крилата ракета 9М727 (Р-500) и тактическата ракета 9М723к с комплексите „Искандер“, коригируемият реактивен снаряд 9М549 към руските системи за залпов огън (РСЗО) „Торнадо-С“, безпилотните „Орлан-10“, танк Т-72Б3М, цифровият комплекс за радиовръзка „Акведук““, цифровата радиостанция „Азарт“, комплекс РЕБ „Борисоглебск-2“.

Част от тях попаднаха без повреди в ръцете на украинските военни, други – на парчета или запазени изцяло отделни възли или блокове от поразени и изведени от строя единици техника, или изстреляни по Украйна ракети.

Чуждестранна микроелектроника в руски безпилотник „Орлан-10“

Експертите от Кралския институт RUSI идентифицираха 450 микроелектронни изделия, произведени от компании в САЩ, Европа и Източна Азия. По-голямата част от тях – 317, са с американски произход. Следват компании от Япония (34), Тайван (30) и Швейцария (14). Част от тях са произведени още в края на 1980-те, други – 2018 и 2019 г., т.е. в периода след въведените от САЩ и ЕС санкции през 2014 г., засягащи експорта на чувствителни технологии.

По-голямата част от западната електроника, открита в руското въоръжение, е произведена в САЩ от компании като Analog Devices Inc., Texas Instruments, Intel, Atmel Corporation. Руските крилати ракети 9М727 и Х-10, например, съдържат в себе си 30 чуждестранни чипа всяка, в това число и в ключовите компоненти на системи като бордови компютри и модули за насочване. В най-успешния руски сериен безпилотник „Орлан-10“, изследователите от RUSI откриват чуждестранни сензори за налягане, навигационни модули, микроконтролери и още много друго оборудване.

САЩ са доминиращи в доставките на електроника за руските оръжия

Експерти от британската неправителствена организация „Изследвания на оръжията в конфликтите“ (Conflict Armament Research, CAR) публикуваха през септември 2022 г. аналогичен доклад, посветен на електронните компоненти на използваното в хода на бойните действия в Украйна руско въоръжение – хеликоптери Ка-52, крилати ракети, безпилотни апарати и оборудвания за свръзка. Те успяха да идентифицират и опишат 650 образци от микроелектронната продукция от 144 неруски производители. Много от тях са пуснати след 2014 г., когато срещу Русия вече действаха санкции, някои през 2021 г.

Според заключенията на CAR, руската отбранителна промишленост работи със стандартни комплекти микроелектронни компоненти за различните системи на въоръжение (блокове за управление и навигация, бордови компютри, антени), разчитайки на ограничен набор от технологии чуждестранно производство и, очевидно, без да допуска, че веригите на доставките от чужбина могат да бъдат нарушени. 

„Модерните руски системи за въоръжение и връзки са изградени на основата на западни чипове. А компаниите в Русия десетилетия наред имат неограничен достъп до западните технологии“, казва пред The New York Times Деймиън Сплитърс от организацията.

Западните чипове са в основата на модерното руско въоръжение

Американският неправителствен Институт Робърт Лансинг (Robert Lansing Institute, RLI) в обзорен доклад от юни 2022 г. за доставките на военна техника и оборудване от страните на НАТО в Русия подчертава мащаба и разнообразието на номенклатурата на западната компонентна база, присъстваща в продукцията на руския Военно-промишлен комплекс – не само в ракетите и летателните апарати, но и в индивидуалното снаряжение като бинокли, далекомери, топловизори и екипировката на „боеца на бъдещето“ „Ратник“.

Изводите на трите института за зависимостите на руските въоръжения и техниката от западната електроника са свързани с информацията от украински военни и доброволци, които периодично публикуват или предават на журналисти данни за конфигурациите на завзетата руска военна и специална техника. Някои чуждестранни чипове бяха открити в свързочното оборудване на командно-щабната машина от комплекса за разузнавателни цели ПВО „Барнаул-Т“, в пеленгатора на противовъздушна ракета и оръдие от комплекса „Панцир“, в автоматичната система за насочване на фронтовия бомбардировач СУ-24М, в системата за огнево управление на десантна бойна машина БМД-4, в разузнавателния безпилотник „Картограф“ и много други образци.

По данни на украинската инициатива Trap Aggressor, всички надеждно установени 39 вида от руската военна и специална техника със 170 марки микроелектроника или готови възли са с чуждестранен произход от производители от 69 страни.

Когато електрониката убива 

През 9-те месеца на войната Русия нанесе над 16 000 удара по Украйна с ракети и артилерийски снаряди. Високоточните ракети представляват най-сериозната опасност. Според изчисленията на Министерството на отбраната на Украйна, от 23 февруари 2022 г. до 3 януари 2023 г. руските войски са изстреляли близо 4 500 ракети:

-1328 зенитни управляеми ракети с комплексите С-300 (те се използват по наземни цели до линията на бойния сблъсък)
-744 тактически ракети 9М723;
-638 авиоракети Х-29, Х-31, Х-35, Х-58, Х-57;
-616 стратегически крилати ракети Х-101, Х-555, Х-55СМ;
-591 крилати ракети морско изстрелване;
-208 авиационни ракети Х-22/32;
-144 противокорабни ракети „Оникс“;
-68 крилати ракети 9М728/9М729;
-10 хиперзвукови ракети „Кинжал“.

Значителна част от изброените средства за далекобойно поразяване работи единствено благодарение на чуждестранните микросхеми в бордовите системи, отговарящи за управление в полет и насочване към зададена цел. Поради това от момента на въвеждането на безпрецедентните ограничения за експорта на електроника през пролетта на 2022 г., официалните лица и експерти в Украйна, САЩ и ЕС многократно обявяваха прогнозите си за бързо изчерпване на запасите от високоточни ракети при липсата на достъп до необходими за тяхното производство компоненти.

„Гробище“ на руски ракети и снаряди, изстреляни по Харков

На практика, експортът на електроника в Русия още през 2014 г. попадна под твърдия контрол на американското Бюро за индустрията и сигурността (Bureau of Industry and Security, BIS) – правителствена агенция, отговорна за издаването на лицензи за експорт и реекспорт на високотехнологични изделия с военно и двойно назначение. След американците аналогични ограничения скоро въведоха и в Евросъюза.

През всичкото това комплексът от мерки и процедури, прилагани от BIS и органите на ЕС се разширяваше и втвърдяваше, както и списъкът с компаниите и организациите под санкции. От февруари 2022 г. режимът на ограниченията придоби характера на пълноценно ембарго. Още повече, че по данните на Кралския институт от 450 микроелектронни изделия, открити в руските въоръжения, в САЩ 81 компонента са класифицират като товари с двойно предназначение, което изисква получаването на отделни лицензи.

Агенция Ройтерс цитира неназован украински администратор, който крайно лаконично посочи същността на проблема: „Без тези американски чипове руските ракети и по-голямата част от руските оръжия не биха могли да работят“.

Руски оръжия без американските чипове – мисия невъзможна

Най-търсените от руския Военно-промишлен комплекс изделия на западната радио-електронна промишленост са микропроцесорите, микроконтролерите, програмируеми с логически интегрални схеми (Complex Programmable Logic Device, CPLD) и програмируеми от ползвателите вентилационни матрици (Field-Programmable Gate Array, FPGA) – това са устройства, позволяващи настройване на работата на интегралните микросхеми за конкретни задачи.

Широко са използвани и електронните компоненти за сензори, навигационни системи, криптографично и оптическо оборудване. Дори такива, считани за нискотехнологични оръдия за война като бронираните машини са силно зависими от западните чипове. По време на трагичните събития до Киев, когато мирните жители се опитваха да напуснат Буча с автомобили, руските БМД-4М ги разстрелваха с невероятна точност, благодарение на системата за наблюдение, снабдена с топловизор и далекомер от френската компания Thales.

Руското министерство на отбраната за ефекта от санкциите

Колкото до ефективността на санкциите, то през лятото на миналата година наистина се наблюдаваше относително затишие на ракетните обстрели. Но от 10 октомври 2022 г. Кремъл стартира кампания на целенасочени разрушения на украинската енергийна инфраструктура с помощта на същите тези високоточни ракети, с надеждата да лиши населението от електричество и отопление в периода на зимните студове и да принуди властите в Киев за преговори при руските условия. След поредното масирано нападение руското министерство на отбраната буквално се изсмя над онези, които се надяваха на действието на санкционните мерки, и публикува в Телеграм канала си красноречива снимка с текст „Калибрите няма да свършат никога!“.

Първият за 2023 г. масиран ракетен обстрел по Украйна с крилати ракети Х-22, Х-101, Х-555, „Калибър“ и с управляемите ракети Х-59 причини трагедия в град Днепър. Там, по данни на украински официални лица, ракета Х-22, изстреляна от бомбардировач с далечен обсег Ту-22М3 от въздушното пространство на Курска област, падна върху жилищен блок. Загинаха 45 души, сред тях 6 деца и 79 бяха ранени. На следващата сутрин в Telegram-канала на министерството на отбраната на Русия се появи не по-малко цинична снимка с текст „Зареждаме максимално“.

Как Кремъл излиза от ситуацията 

В споменатия по-горе доклад на Кралския институт RUSI се посочва, че всички усилия на Кремъл от 2014 г. по заместването на вноса на критично важни за отбранителното изграждане технологии са претърпели крах. Не му се получи на Кремъл нито да се разработят собствени аналози, нито западната електроника да бъде заменена с подобна от неутрални и приятелски страни. На пръв поглед това действително е така.

Независимо от всички усилия за развиване на радио-електронния отрасъл в рамките на целевите федерални програми (дори не от 2014, а още от 2008 г.), в навечерието на нахлуването в Украйна състоянието на елементната компонентна база за радио-електронната апаратура за военните и специалните технологии не се доближаваше до световните нива по нито една основна категория.

Техническото ниво на руската елементна компонентна база за военни цели

Като се позова на вътрешни документи на един руските научно-изследователски институти, Агенция Reuters съобщи, че през 2017 г. в анализа на обещаващ хеликоптерен комплекс за радио-електронен натиск става ясно, че за 921 чуждестранни компонента, нужни за пускането му в производство съществуват само 242 руски аналози. Дори стратегическата междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ (с която Владимир Путин и обкръжението му понякога опитват да заплашват Запада), не се размина без чуждестранна елементна база.

Агенция Bloomberg разкри любопитни данни за хода на заместването на вноса за отбранителния сектор, като се позова на секретен правителствен доклад. Документът констатира, че програмата за импорто-заместването за периода до 2025 г., обхващаща 177 058 детайли, възли и агрегати в 258 вида военни и специални технологии, се провали с гръм и трясък. През 2020 г. все пак бе направена успешна замяна на едва 3 148 компонента (от планираните за същата година 18 047) в 5 технически образци (от планираните 43).

През септември 2022 г. изданието Politico публикува не по-малко любопитен документ – изготвен някъде в недрата на руската бюрократична машина списък на потребностите от задгранична микроелектроника. Приоритетните нужди в него са на три нива. В категорията спешна нужда са посочени 25 чипа от американското, японското и германското производства, като някои от тях отпаднаха от пазара не заради санкциите, а поради глобалния дефицит на полупроводници.

Явно е, че руските вносители успешно заобикалят всички ограничения чрез различни схеми и уловки – с посредници, използване на битовата електроника във военните изделия (спомнете си масовите грабежи на перални и друга домакинска техника в Украйна, бел. ред.), замяна на чуждестранните микросхеми с безнадеждно остарялата, все още работоспособна съветска база елементи, както и съзнателен отказ от далеч по-съвършените задгранични образци в полза на по-малко напредналите, промишлен шпионаж, реекспорт чрез трети страни.

AliExpress, чипове от съдомиялна и хладилник – спасение от санкциите

Специалисти подчертават, че много от откритите в руските въоръжения чуждестранни чипове всъщност са стандартни елементи от електронните системи с общо предназначение. Много често едни и същи интегрални схеми се прилагат и в битовата техника, и в джаджите, и в оръжията. През май 2022 г. министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо се позова на украински чиновници и разказа за намерени в руските танкове полупроводници от съдомиялни машини и хладилници.

Украински експерти твърдят, че руските производители са намерили начин да интегрират битови чипове дори в сложни устройства като бордовите компютърни системи на високоточните ракети. Например, в насочващия блок на реактивния снаряд 9М544 за „Торнадо-С“ експертите откри микросхеми и микроконтролери, които може да се купят от онлайн-платформата AliExpress.

Електронни платки на типове руски ракети и снаряди

Парадоксално е, но факт – съвременното руско оръжие като крилатите ракети Х-101 едновременно със западните компоненти съдържа съветски микросхеми о 6-те и 70-те години на миналия век. Изглежда, че това е един от начините да се понижи зависимостта от чуждестранната електроника, но в такъв случай ще се наложи и руснаците да се примирят със съществения спад в точността и надеждността на работа.

Друго обяснение за запазеното производство на сложна военна продукция въпреки санкциите е в струпаните до началото на войната запаси от електроника. Компанията Janes, известна с анализите си в сектора на отбраната, изготви за The New York Times доклад за вероятно добре обмислена политика на натрупване критично важни компоненти в периода след 2014 г. Доколкото част от тях са предназначени за граждански изделия, доставките е можело да се организират без пречки и напълно легално, или с помощта на трети страни. Освен това, руските оръжейни предприятия са получавали определена част от електронните компоненти чрез агентурната мрежа на СВР и ГРУ.

И накрая, най-основният източник за постъпленията от електроника за руския ВПК, това е обикновеният внос. Федералната митническа служба прекрати публикуването на подробна статистика за вноса и износа през април 2022 г., в това число и за да затрудни оценката за ефекта от наложените от Запада санкции върху доставките на високотехнологични продукти и електронни компоненти. Въпреки това Reuters успя да се сдобие с достъп до отчетите на руските митници от 24 февруари до края на май и установи, че през това време са извършени над 15 000 транзакции за внос в Русия на западна електроника от AMD, Analog Devices, Infineon, Intel, Texas Instruments и други производители.

Обичайният внос на електроника – основен източник на руския ВПК 

Далеч по-пълна картина по-късно представи известният икономист Максим Миронов с публикация на обобщени данни от базата на Федералната митническа служба за 9-те месеца на 2022 г. Ако се вярва на Миронов, вносът на полупроводници от две основни категории „диоди, транзистори и подобни полупроводникови устройства“ (стокова позиция ТН ВЕД 8541) и „електронни интегрални схеми“ (8542), след резкия спад от март 2022 г. не само достатъчно бързо се е възстановил до средно-месечните стойности от предходната година, но и ги е надвишил.

През септември 2022 г. в Русия са внесени полупроводници на стойност 277 млн. долара – това е повече с 1,5 пъти от показателите за септември 2021 г. (173 млн. долара). При това се е променил и характерът на страните-доставчици – рязко се е свил списъкът на вносните обеми от ЕС и САЩ, макар и да не са напълно изчезнали. Делът на Кита е достигнал 80%, а неочаквано полупроводници започнали да постъпват от Турция и страните от Общността на независимите държави.

Съвместно разследване на Reuters и RUSI, публикувано през декември 2022 г., разкрива прекрасно работещата, независимо от всички санкции, глобална мрежа на доставчиците на западна електроника в Русия. Операциите се провеждат чрез посредници в Турция, Хонконг и дори Естония, член на ЕС и НАТО, и вероятно покриват основните нужди на руските потребители. Като се позовават на получи от Федералната митническа служба данни, агенцията пише за изумяващата ситуация с американския гигант Intel: на 3 март 2022 г. компанията обявява спиране на работата с руски клиенти. Въпреки това, от 1 април до 31 октомври 2022 г. по някакъв начин в Русия е внесена продукция на стойност 457 млн. долара. През този период в страната са постъпили компоненти за компютърна техника и електроника на стойност 2,6 млрд. долара, от тях 777 млн. долара са платени на американските Intel, AMD, Texas Instruments, Analog Devices Inc. и германската Infineon AG.

Импорт на продукция на Intel в Русия април – октомври 2022 г.

Че режимът на западните санкции не работи така, както трябва, показва не само руското въоръжение. Организацията CAR изготви анализ на попадналите в ръцете на украинците дронове-камикадзе „Герань-1“ и „Герань-2“. Експертите потвърдиха категорично, че тези дронове (с оригинални названия Shahed 131 и Shahed 136) са разработени в Иран, а не в Русия. Освен това те откриха огромно количество западна електроника. Всъщност, всички основни възли и системи на дроновете са изработени на базата на чуждестранни компоненти, като най-много от тях са американски. Украинският проект „Схеми“ изследва друг ирански безпилотник-разузнавач, използван от руските сили в Украйна – Mohajer-6 и точно в него са намерени микросхеми от американски производители.

Докато намиращият се десетилетия наред под санкции с различна степен на твърдост Иран успява редовно да получава западна електроника за оръжейно производство, то какво да се каже за Русия, до скоро далеч по-дълбоко включена в световния пазар, все още без проблеми с финансите и разполагаща с неформални мрежи на влияние върху политици и бизнес зад граница.

Излиза, че в съвременния свят опитът която и да е голяма страна да бъде отрязана от доставките на микроелектронна продукция е принципно нерешима задача. И на този етап, докато в Украйна войната продължава, американските и европейски чипове помагат за избиването на украинците.

Руската електроника не е достатъчна на Русия

Иън Уилиамс, научен сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания (САЩ)

Новите руски ракети явно съдържат много компоненти от западно производство. Много от тях са свободно достъпни на пазара поради невоенното им приложение – например, в сферата на гражданската електроника и битовата техника. Обаче ниската надеждност на тези нови ракети е очевидна. Това може да е свързано с лошата системна интеграция и лошия контрол на качеството на крайния продукт. Има и потвърдени случаи за наличие на компоненти с двойно предназначение в руските оръжия. Това не е непременно лошо – работата не е само в качествата на аксесоарите, но и в интеграцията на тези детайли с елементите руско производство, в качеството на изработката, в мерките за контрол на качеството и др. Колкото до дефицита на електронни компоненти, мисля, че Китай би бил единственият значим източник за Русия. Вероятно Иран е готов да продава само цели системи като Shahed 136. Но тази страна самата е зависима от чуждестранна електроника.

Сега Русия не разполага с промишлени мощности за производството на високотехнологични оръжия като крилати ракети, например, с такива темпове, каквито са необходими. Затягането на ограниченията за вноса ще принуди Кремъл да търси компоненти от други места. Дори ако Русия успее да получи нови източници на микросхеми, могат да възникнат проблеми с интеграцията и несъответствия между детайлите и оригиналния дизайн. Това вероятно ще доведе до понижаване на качеството и надеждността. Цялата тази ситуация е твърде неочаквана, доколкото досега се смяташе, че руската радио-електронна индустрия се е развила пряко от съветската такава, която си беше напълно самодостатъчна.

София Преснякова, Вячеслав Епурян – The Insider

Превод: BIRD.BG

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

About the author

Bureau for Investigative Reporting and Data

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d