Начало » Гешев смачкал разследването на строителните фирми, погнати от Кьовеши. Няма да върнат европарите

Гешев смачкал разследването на строителните фирми, погнати от Кьовеши. Няма да върнат европарите

Прокуратурата на Гешев е смачкала разследване за злоупотребите с европари, които Европейската прокуратура на Кьовеши подгони с арести на техника и обиски на строителни фирми. Преписката, прекратена без данни за престъпления, е иззета от Кьовеши в Люксембург, научи BIRD.BG. Същевременно близки до властта строителни фирми, на които се налагаше да връщат „усвоени“  европейски средства, няма да върнат нито цент, защото актовете за възстановяване на неправомерното финансиране са написани неграмотно и са паднали в съда.

В съвместно разследване на БИВОЛЪ, БОЕЦ и BIRD от януари 2021 година разказахме за огромни злоупотреби покрай строителството на Руско-Турски Поток. Или по-скоро Ердоганско-Путински Поток. Разбира се, злоупотребите покрай този заробващ и финансово загробващ енегргиен „проект“ са безчет, но в случая конкретно ставаше въпрос за седем близки до властта строителни фирми, на които се налагаше да връщат средства, „усвоени“ по линия на еврофинансиране. Общото в това седемфирмено съзвездие е, че всички юридически лица са – по един или друг начин, близки до скандалната “Джи Пи Груп”, позабравен вече герой от скандала ДжиПиГейт.

В последните седмици и месеци на овластената борисовщина, икономическото министерство (и индиректно Томислав Дончев) признаха с половин уста, че всъщност има наложени 100-процентови финансови корекции – т.е. фирмите трябва да върнат цялото получено финансиране. Както винаги се случва в България, обаче, дяволът е в детайлите. От горчив опит знаем, че актовете за финансови корекции обикновено се пишат така, че да паднат в съда. Един вид, ето видите ли, имахме желание, ама съдът реши друго. Разследванията ни от последните няколко месеца, като например това за ДФЗ и къщите-за-тъщи, показват как тази „техника“ е изпипана до съвършенство. Така и вълкът е сит, и агнето цяло – а масрафа го обират винаги и единствено данъкоплатците. Водейки се от този железен принцип, ние решихме да проверим как стои въпросът с тези седем фирми-нарушители.

Резултатите се оказаха плачевни. Макар и не всички дела да са окончателно приключили на този етап, равносметката (поне засега) се оказа твърдо НЕ в полза на държавата. По-долу ще ви разкажем защо и как.

Същевременно, в сюжет развил се буквално през последните няколко дни, EPPO уличи девет фирми в злоупотреби с евросредства по програмата за иновации и конкурентоспособност и обяви, че ги разследва. Както показа справка в информационната система на ИСУН и търсачката на БРРД, проектите на тези фирми се оказаха писани под индиго и за една и съща техника – самосвали и товарачи, която вместо да работи по предназначение, беше засечена години по-късно на строежа на Турски поток, а след това и на жълтите павета на протестите на “пътищарите”, режисирани от ГЕРБ.

Проектите на деветте фирми за 6 милиона еврофинансиране са писани под индиго.

Тези девет фирми в огромна степен се припокриват с гореспоменатите седем. Иначе казано, повечето от фирмите, които трябва да връщат европари по административен ред, вече са разследвани и по наказателно-правен ред. Но, всяко нещо по реда си.

Делата за финансови корекции са в полза на фирмите

Започваме по ред. Първа е ТК ДРИЙМ БИЛД ЕООД. На 26.10.2021 държавата, в лицето на Оперативена Програма Иновации и Конкурентноспособност (ОПИК) губи дело за 1.5 милиона лева. АССГ (дело 8942/2020) отменя наложената от ОПИК корекция, като на всичко отгоре ги осъжда да платят и 23 хиляди лева разноски. Особено притеснителното в случая е, че няма подадена касационна жалба! Странно защо ли?!

Следваща по ред е КВП ГРУП ЕООД, там историята е практически идентична. По дело 8242/2020 на АССГ отново е отменена корекция за 1.5 милиона лева, като ОПИК е осъдена да плати 21 хиляди лева разноски. Решението в момента се обжалва пред ВАС.

Минаваме на ТК БИЛД ЕООД. По дело 8584/2022, на 02.03.2022 е отменена финасова корекция за 1.5 милиона лева – и държавният орган е натоварен с нови 20 хиляди лева разноски. По същия начин стоян нещата и с КОНСУЛТИНЖЕНЕРИНГ ЕООД (дело на АССГ 8856/2020) – 1.5 милиона лева отменена финансова корекция, 20 хиляди лева присъдени разноски. Това решение поне се обжалва в момента.

Има обаче и случаи, в които делата са окончателно загубени. Такова например е дело 10857/2020 на ВАС, окончателно загубено на 18.02.2021. Отменената финансова корекция е в размер на половин милион лева, а общо държавата е осъдена да плати на НОВА СТРОЙ ТИЙМ ЕООД скромната сума от 15 хиляди лева разноски.

Делата на останалите фирми, а именно – АМБЪР ОЙЛ ЕООД и ВЕРДА 008 са все още висящи и неприключили. И тук стигаме до черешката на тортата – една доста очебийна и обезпокоителна липса! Дело за КАРО ТРЕЙДИНГ ООД не може да бъде открито в деловодната система на съдилищата. От което следват единствено два възможни извода: или на дружеството реално не е налагана финансова корекция (за разлика от на всички други фирми), или то я е платило, без да обжалва. С оглед на поведението и общите свързани лица в тази плеяда от фирми, второто е по-скоро малко вероятно.

Тук е моментът да припомним, че съвсем наскоро БИВОЛЪ освети собственика на фирмата Краси Карото като близък със сивия кардинал и зам.-министър в МЗХГ Атанас Добрев. Александър Дунчев, дългогодишен радетел за устойчиво горско развитие и неуморен противник на дървената мафия в България, сочи Добрев като мълчаливия чадър над порочните практики в държавните горски стопанства – и то в няколко поредни правителства, включително и в сегашното. Явно крушката си е намерила опашка – и може би това обяснява донякъде защо КАРО-то се радва на специално отношение от държавата.

А какво прави прокуратурата?…

Както винаги – нищо. Или по-скоро имитация на дейност. Клати влака – по брежневски – за да симулира движение. Както обича да казва вождът на прокурорите Гешев, „ние дължим действия, не резултати“. В случая обаче дори не може да се разбере какви са действията, доколкото едно прокурорско постановление за НЕобразуване на досъдебно производство се пази в тайна и не вижда бял свят. Прокурорската преписка, образувана във връзка с нашето разследване от 2020 за злоупотребите на строителните фирми с евросредства, е прекратена експресно, само 3-4 месеца след образуването (през март 2021). Разбира се, както вече споменахме, с отказ да се образува досъдебно производство. Мотивите на анонимния прокурор остават както винаги тайна.

С дата 25 февруари, обаче, Европейската Прокуратура е изискала преписката 10110/2020 от СГП. Оттук, както и от прессъобщението на EPPO от 25-и март, води началото си и вторият епизод от тази сага. Да се надяваме, с по-различен резултат.

Разбира се, веднага възниква основателният въпрос: защо „родната“ прокуратура е смачкала всичко на ниво предварителна проверка, докато Европейската Прокуратура в доста кратки срокове е образувала досъдебно производство и дори е възбранила средствата на престъпното деяние – така любимите на вожда Борисов самосвали, камиони, валяци и прочее „играчки“. Още един въпрос, на който надали някога ще получим отговор.

В комфортна мъгла и „рахат“ (по думите на незабравимия Митко Вайбъра от ВСС) тъне и прокурорското разследване срещу самата “Джи Пи Груп”. Вече 4 години разследването блаженно цикли в неповторимата Специализирана Прокуратура, за което време нито веднъж СП не намери за нужно да информира обществеността какво точно работи по разследването – и работи ли въобще. Наша проверка разкри, че в самото начало прокуратурата е блокирала парични преводи, както и е наложила запори върху сметки на собствениците на фирмата. Конкретно:

  • Определение по дело П-47/2018 на САС от 18.12.2018 потвърждава наложен запор върху сметка на Георги Василев в размер на 15 милиона евро. По всичко изглежда, че въпросният Василев се е опитал да преведе сумата в чужбина, което и е наложило запора.
  • Определение по дело СП-10/2019 на САС потвърждава наложен нов запор върху сметка на същия тоози Василев, в размер на 25 хиляди долара – а именно, получени дивиденти от Джи Пи Груп.
  • Определение по дело СП-27/2019 на САС потвърждава наложен запор върху сметка на другия собственик на Джи Пи Груп, Владимир Житенски, в размер на 150 хиляди лева, отново с произход разпределени фирмени дивиденти.

Нищо друго относно това разследване в България не е известно и до ден-днешен, но е известно, че по преписката работи и ОЛАФ. Засега справка в деловодството на ПРБ показва единствено, че наблюдаващият прокурор иска все нови-и-нови удлъжавания на срока за разследване. И ги получава. Докога – не е ясно. Може би до второ пришествие. Благодарение на законови поправки прокарани от юридическо-герберското острие Барни Ръбъл (по задкулисно, но силно настояване на един Сотир), прокурорите вече нямат законово-регламентиран краен срок за разследване. И така те могат да си разследват колкото дълго им душа иска… или направо до изтичане на абсолютната давност. Или до гръмотевична акция на Кьовеши, която ще демонстрира за пореден път, че в България няма прокуратура, а има прикриватура.

Благодарение на материал в „Капитал“ все пак разбираме, че всъщност Василев от години живее в Дубай – „дестинация, известна с трудностите на европейски власти да издействат екстрадиране на обвиняеми за престъпления“. Отделно от това, скоро след привличането му като обвиняем той ударно прехвърля активи за десетки милиони. Подобно на санкционирания наскоро Пеевски. И подобно на един „жилав и велик строител“ (бел. ред. собственика на Хидро-Водстрой Велико Желев), който по думите на министър Рашков скоростно е прехвърлил 20 милиона евро в направление Дубай, малко след като МВР стартира разследване по магистрала „Хемус“. Което впоследствие СГП саботира по скандален и безобразен начин.

На ход сега е Лаура

Както споменахме по-горе, наскоро делегираните европейски прокурори са се активизирали по темата с облажилите се строителни фирми. Сега предстои да видим – и можем само да се надяваме – че резултатите им ще са по-различни от тези на българската прикриватура. Имаме всички основания да вярваме в това, обаче. По време на визитата на Лаура Кьовеши в София на 16-17 март, Европейският Главен Прокурор настоя за отделна сграда, инфраструктура и деловодство за европейските делегирани прокурори. По всичко изглежда, че използването на физическата инфраструктура на Софийската Районна Прокуратура осигурява възможност за нерегламентиран достъп до и „джуркане“ на деловодната система на EPPO. Така въпросните разследвани лица биха могли да получат навременно предупреждение – и също да запрашат в посока Дубай (например). Министърът на Правосъдието пое изричен ангажимент, че между европейските делегирани прокурори и всички останали ще бъде буквално издигната „китайска стена“. Нещо повече, министър Йорданова обеща, че ако ВСС не намери за важно и нужно да осигури самостоятелна сграда за EPPO, то изпълнителната власт ще се погрижи за това. С две думи, на европейските делегирани прокурори ще бъде оказана пълна подкрепа и ще им бъде дадено абсолютно всичко, от което имат нужда, за да разследват пълноценно, ефективно и бързо. И то без посредничеството и цедката на гешевата ВКП. Защото е изключително показателно, че когато Кьовеши бе запитана в прав текст в ефира на БТВ „Имате ли доверие на Иван Гешев?“, тя се намръщи и просто каза: „Без коментар“. Нещата са кристално ясни, в общи линии. Видими даже и от космоса. Дори и без дизелова ракета.

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители осигуряват 6624.88 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

This post is also available in: English (Английски)

About the author

Гешо Иванов

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

%d