iStories: Милиардите, офшорките и луксозния живот на зетя и дъщерята на Путин

Електронната поща на зетя на Путин Кирил Шамалов е пробита от хакери, разкрива нашият партньор iStories.  В нея се крият едни от най-големите тайни на Русия. От кореспонденцията между зетя и дъщерята на Владимир Путин журналистите научават как членовете на семейството на президента изкарват стотици милиони долари от въздуха, харчат цяло състояние за луксозен живот в чужбина и използват връзките си с висшето ръководство на страната. БРРД предлага резюме на мащабното разследване на руските колеги тръгнали по следите на “зестрата” на най-важния зет на Русия.

През януари 2019 г. Трой Хънт, специалист по киберсигурност от Австралия, откри нещо на един от хакерските форуми, което го порази. Хънт е „кибер-Робин Худ“: от много години той следи форумите на киберпрестъпници и купува бази данни с данни за хакнати акаунти – не с цел да печели пари, а за да предупреди жертвите за непосредствената опасност. Откритието му е най-големият теч на пароли и акаунти в историята – 773 милиона имейл адреса и 21 милиона пароли. Сред тях е и паролата за пощата на Кирил Шамалов – бившият съпруг на Катерина Тихонова, по-малката дъщеря на Владимир Путин. На 32 години той става най-младият милиардер на Русия, а от 2017 г. е в санкционните списъци на САЩ.

Източник на iStories предава на журналистите архив с кореспонденцията на Шамалов. Той твърди, че го е предупредил предварително за пробива и е потърсил връзка с няколко руски медии, които са отказали да се занимават с чувствителната информация – пишат руските ни колеги. Източникът е поставил само едно условие: да не се публикуват медицинските данни.

Архивът, предаден от анонимния източник, съдържа повече от 10 хиляди писма, които обхващат периода от 2003 до 2020 година. Проучването и проверката на документите са отнели почти година. Проверени са метаданните на писмата, за да е сигурно, че са изпратени от реални адреси. Журналистите са разговаряли с някои податели, за да се уверят, че те наистина са техните писма, а също така са проверени и данни от отворени източници: регистри на фирми и недвижими имоти, социални мрежи и много други… Техническа помощ за структуриране и индексиране на документи е предоставена от разработчиците и журналистите по данни на Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP).

Етичният въпрос и безспорния обществен интерес

Етично ли е да се публикува тази преписка? Този въпрос е разгледан много сериозно от руските колеги и те решават, че имат право да го направят заради правото на читателите да се информират, като цитират световноизвестните прецеденти. Журналистите по цял свят често трябва да работят с течове от анонимни източници. От една страна, документите могат да имат съмнителен произход: например, те могат да бъдат откраднати в резултат на хакерска атака (както в този случай, или, например, в случай на много публикации на WikiLeaks). От друга страна, те могат да имат голямо обществено значение – и тогава журналистите са длъжни да ги публикуват. Има истории за случаи, когато документи, публикувани в медиите от анонимни източници, допринасят за края на войните (например войната във Виетнам), водят до оставка на президентите (както в случая с американския президент Ричард Никсън през 1972 г.) или до сериозни глобални реформи (както се случи след публикацията Панамски архиви през 2016 г.).

Архивът с писмата на Кирил Шамалов представлява безусловен обществен интерес. Неговите писма съдържат следната информация:

  • Шамалов, заедно с дъщерята на Владимир Путин е похарчил стотици милиони рубли и милиони евро за организиране на луксозен живот в Русия и Франция, докато руският президент забрани на елитите да притежават чужди активи и не спираше да плаши обикновените граждани с „атаки от Запада“.
  • Скоро след като се жени за дъщерята на президента, Шамалов става най-младият милиардер в страната; за нищожна сума – милиони пъти по-евтина от пазарната стойност – той придобива акциите на най-голямата нефтохимическа компания в Русия.
  • Зетят на президента би могъл да използва високата си позиция и познанството си с най-висшите чиновници в Русия, за да прокара своите собствени интереси и интересите на своите бизнес партньори.

Самият Путин също се изказва в полза на публикуването на информация от голям обществен интерес, по повод на мейловете на Демократическата партия, откраднати от руски хакери и публикувани от Wikileaks.

„Вижте, наистина ли е важно кой е нарушил тези данни? Важно е тази информация да стане публична. Не е необходимо да се отклонява общественото внимание от същността на проблема, като се повдигат незначителни въпроси, свързани с намирането на тези, които са го направили “, каза Путин в интервю за Bloomberg за хакерството на имейлите на членовете на Демократическата партия на САЩ от киберпрестъпници, работещи за руското военно разузнаване.

Синът на приятеля на Путин

Кирил Шамалов е син на Николай Шамалов, един от най-дългогодишните и най-близки приятели на Владимир Путин. Шамалов-старши е един от малкото хора, които президентът покани на рождения си ден. В средата на 90-те години Шамалов и Путин са съоснователи на прочутата кооперация “Озеро” в квартал Приозерски в Ленинградска област. След като Владимир Путин стана президент, почти всички негови съседи в селските къщи получиха високи постове в държавата или държавните компании.

Името на Николай Шамалов стана широко известно през 2010 г., когато бившият му бизнес партньор Сергей Колесников публикува отворено писмо до тогавашния президент Дмитрий Медведев за изграждането на “дворец за Путин” на стойност над милиард долара в село Прасковеевка край Геленджик.

„[В началото на 2000 г.] Шамалов каза, че Путин го е извикал в дома си, за да обсъди някои бизнес възможности, свързани с факта, че той, Путин, е станал президент“, пише Колесников. – Както по-късно обясни Шамалов, Путин направи превод на 35% от сумата по договора по чуждестранни сметки като условие за финансиране на тези договори. Казаха ни, че тези договори ще бъдат финансирани от олигарси, желаещи да правят благотворителни вноски, за да помогнат на новия президент. ”

В резултат, според Колесников (и съдейки по договорите, които той е предоставил), най-големите руски бизнесмени, включително Роман Абрамович и Алексей Мордашов, са превели около 400 милиона долара. След това част от тези средства всъщност са попаднали в сметките на офшорни компании в Британските Вирджински острови, Панама и Лихтенщайн. Тогава тези офшорни компании по-специално финансираха изграждането на самия „дворец на Путин“ в Прасковеевка.

С течение на времето възниква конфликт между Колесников и Шамалов и Колесников е принуден да напусне Русия. Писмото му до президента Медведев се превърна в един от основните политически и корупционни скандали не само през 2010 г., но и през цялото десетилетие. Но въпреки факта, че думите на Колесников бяха потвърдени от много документи и скрити записи от преговорите, в които той участва, няма официална реакция на писмото му.

Днес Николай Шамалов (през 2020 г. навърши 70 години), както казват негови приятели, се е оттеглил от активните дела и прекарва времето си в лов. Но синовете му продължават работата му. Най-големият Юрий оглавява повече от 15 години един от най-големите недържавни пенсионни фондове в Русия – Газфонд, (размерът на пенсионните му резерви за 2019 г. надвишава 436 милиарда рубли). Но още по-впечатляваща кариера прави най-малкият му син Кирил.

Запознанство с героя

Буквално втората буква във входящата поща на Кирил Шамалов ни позволява да опознаем по-добре главния герой – по това време студент последна година в юридическия факултет на Държавния университет в Санкт Петербург (SPbSU).

На 4 юни 2004 г. Шамалов получава писмо от своя съученик Ян Пискунов:

„Приятелю, ще уредим всичко по най-добрия възможен начин! Ще има бонбони. Основното нещо е да се говори за организацията на процеса. Ще ви изпратя реч във вторник сутринта. Ще взема рецензията днес или в понеделник, а през седмицата ще подготвим отговори на въпроси и коментари от рецензента. Много се зарадвах най-накрая да те видя. Почивайте и не бързайте “.

Съдейки по контекста на предишната кореспонденция, говорим за защитата на доктората на Шамалов и текста на изказването му пред атестационната комисия. В писмата състудентите се наричат ​​шеговито с имената на известни академици: Пискунов нарича Шамалов академик Наметкин (така се казваше руският и съветски химик органик), а Шамалов Пискунов – академик Луначарски (така се казваше първият народен комисар по образованието на РСФСР).

След като завършва Юридическия факултет на Държавния университет в Санкт Петербург, Ян Пискунов прави кариера, на която може да завиди всеки студент в Русия. До 25-годишна възраст, тоест малко след завършването на университета, той става заместник генерален директор и ръководител на правния отдел на най-големия медиен холдинг в страната – Газпром-Медиа: той включва телевизионните канали NTV, TNT, Match TV, радиостанции “Ехото на Москва”, “Авторадио” и “Хумор FM”.

„Газпром-медия“ принадлежи на „Газпромбанк“, чийто борд на директорите от много години включва по-големия брат на Кирил Шамалов – Юрий (който също е в борда на директорите на медийния холдинг). Юрий Шамалов не отговори на въпросите на „Важни истории“.

Днес руският елит са, наред с други неща, децата на тези, които медиите и хората наричат ​​„Петербургци“ (питерские б.прев.), тоест многобройни съседи в страната, спаринг партньори по джудо, масажисти и колеги на Владимир Путин от кметството на Санкт Петербург, които в началото на 2000-те заемат ключови позиции в страната. Но оттогава са изминали повече от 20 години, онези „Петербургци“ остаряват и те са заменени от техните деца и внуци – „Новите Петербургци“.

Заемайки ключови постове в страната след родителите си, „Новите Петербургци“ наследяват методите им на управление. Потвърждение за това има в архива на Кирил Шамалов.

Например през септември 2009 г. един от познатите на Шамалов се обърна към него с необичайна молба. Той прикачва към писмото си удостоверение за арбитражен спор между летищата Внуково и Домодедово. Съдейки по удостоверението, летище Домодедово е събрало над 350 милиона рубли от летището Внуково в съда. Според вносителя на петицията, съдилищата са взели това решение, за което се твърди, че е „под натиска на ръководителя на секретариата на председателя на Върховния арбитражен съд на Руската федерация Дмитрий Плешков“ (цитат от писмото), който твърди, че „действа от името на Ян Борисович Пискунов, член на управителния съвет на Газпром-медиен холдинг“ (също цитиран)… Вносителят на петицията завършва призива си към Шамалов с изключително ясно искане: „Въпрос: възможно ли е да се промени позицията на Пискунов и Плешков към летище Внуково или да се неутрализира тяхната дейност?“

Запознанството с дъщерята на президента

В архива няма информация за писмата на Кирил Шамалов кога и как се е запознал с Катерина Тихонова. Можем да съдим за това само по косвени доказателства и те показват, че Шамалов е познавал семейството на президента от детството.

Например, през март 2010 г. той изпраща писмо до Йорит Фаасен, в което го кани на бал в Монако. Фаасен е гражданин на Холандия и съпруг на най-голямата дъщеря на Владимир Путин Мария Воронцова.

Въпреки факта, че Кремъл не потвърждава родството на президента с Воронцова, медиите публикуват достатъчно доказателства в този смисъл (например в The New Times).

Но запознанството на Шамалов с Катерина Тихонова се е случило дори по-рано от 2010 година. Това е посочено в писмо от един от организаторите на тяхната сватба:

“Кирил, Катерина,

По време на Леденото шоу зад сцената ще бъде инсталиран екран за излъчване на видеопоредица, поддържаща изпълненията на леда, а в някои стаи ще бъде организирано излъчване на живо на сцената (например вашия танц).

За видеопоследователността се нуждаем от:

1. Вашите общи снимки от 2012-2013 г. („пресни“)

2. Бебешки снимки – отделно, заедно …

<…>

5. Кирил – какъв беше телефонният ти номер през 2003/2004 г. – кога се обади на Катерина?

Съдейки по това писмо, Шамалов и Тихонова се познават от детството и продължават да общуват в младостта си. Кога тяхното познанство е прераснало в романтика не знаем, но през 2012 г. те вече бяха в разгара на съпружеските си отношения, уреждайки луксозен съвместен живот в Русия и Франция.

Имения на Рублевка и в Биариц

На 2 юни 2012 г. Шамалов получава писмо от жена, която отговаря за възстановяването и обзавеждането на къщата на младата двойка в село Усово на Рублевка, едно от най-скъпите места в Русия. Тази къща се намира близо до резиденцията на президента на Русия в Ново-Огарево.

„Скъпи Кирил, ето снимките на предмети, които Катя избра за вашата градина. Всичко е на склад в Италия (получихме потвърждение). За да бъде пусната тази поръчка в действие, е необходимо да се извърши авансово плащане в размер на 60% от посочената сума “, пише отговорникът за обзавеждането.

Към това писмо е приложен списък с елементи за подреждане на малка палатка на открито: маса, диван, чифт фотьойли, платнена завеса – общо 53 хиляди евро (почти 1,8 милиона рубли по тогавашния обменния курс).

Шамалов препраща това писмо до Катерина Тихонова с коментар:

„Харесва ми, няма възражения. Вашето мнение?”

Два дни по-късно, на 4 юни, Тихонова изпраща на Шамалов списък с книги на японски език за домашната им библиотека в Усово (както каза ректорът на Московския държавен университет Виктор Садовничи, Тихонова завършва Института за азиатски и африкански изследвания към Московския държавен университет през 2009 г. и става специалист по Япония). Общата им цена, съдейки по списъка, е за повече от 7,7 хиляди долара (почти 300 хиляди рубли). Но това не е най-скъпата покупка за библиотеката на дъщерята на Владимир Путин. Например, един килим струва 54,3 хиляди евро, или 2,2 милиона рубли при тогавашния обменния курс (за тази цена можете да си купите апартамент в много руски градове).

Хората, които отговарят за къщата в Усово, постоянно изпращат на Шамалов доклади за хода на строителството и какви мебели и оборудване са закупили. Благодарение на тези подробни таблици с дати, цени и описания на всеки артикул, можем да преценим колко би могла да струва къщата на младата двойка.

Къщата в Усово не е единственият скъп имот на Кирил Шамалов и Катерина Тихонова. Едновременно с реконструкцията на имението в Московска област те са ангажирани с подреждането на малък замък във Франция.

През октомври 2012 г. Шамалов чрез своята компания в Монако, наречена Alta Mira, придобива къща в град Биариц. Имението някога е принадлежало на семейството на Генадий Тимченко, дългогодишен приятел на Владимир Путин и един от основните износители на руски петрол. Съдейки по документите от пощата на Кирил Шамалов, покупката на къща във Франция му струва 4,5 милиона евро, или 181 милиона рубли по тогавашния обменния курс.

Замъкът на семейството в Биариц. Снимка ФБК.

Биариц и околностите му могат да се считат за чуждестранен център за отдих на семейството на Владимир Путин. Както разбра OCCRP, през 2013 г., недалеч от замъка на Кирил Шамалов, друг руски гражданин, Артур Очеретни, придобива вила. Той е съпруг на Людмила Путина, бившата съпруга на президента на Русия. Путин публично обяви развода им през 2013 г., а през 2016 г. вестник „Собеседник“ откри, че Путина е променил фамилията си на Очеретная в документите за апартамента ѝ в Санкт Петербург.

Пощата на Кирил Шамалов съдържа писма от Артър Очеретни. Освен това през декември 2013 г. Шамалов издава пълномощно на Очеретни, което му дава правото да представлява интересите му като собственик и предприемач на къщата в Усово.

Докато зетят на руския президент притежава акции в офшорни компании, открива сметки в чужбина и купува недвижими имоти в държава от НАТО, Владимир Путин стартира процеса на „национализиране на елита“ в Русия. През 2013 г., точно когато Шамалов и Тихонова са заети с уреждането на френския си мини замък, Путин внесе в Държавната дума законопроект, забраняващ на длъжностни лица и ръководители на държавни компании да откриват сметки и да държат пари в чужбина, както и да притежават чуждестранни ценни книжа. Забраната се разпростира върху съпруги и непълнолетни деца. В обяснителна бележка към законопроекта се посочва, че приемането му е необходимо за „осигуряване на националната сигурност“.

Луксозната къща на Шамалов и Тихонова в Усово едва ли би могла да зарадва Путин. През 2016 г., отговаряйки на въпрос на журналист на Znak.com за нескромния начин на живот на ръководители на руски държавни компании, президентът казва: „По отношение на изграждането от наши представители на бизнеса, включително държавни предприятия, на такива външно привлекателни обекти на недвижими имоти, съгласен съм с вас : трябва да сме по-скромни. Прав сте. Много пъти съм им казвал за това. И се надявам да чуят. <…> Трябва да разберем в коя държава живеем и да не дразним хората. ”

Щедър подарък

Кирил Шамалов, съдейки по писмата му, е притежавал офшорни компании както преди брака си с Катерина Тихонова, така и след като става зет на президента на Русия. Повечето от тези фирми, управлявани от адвокати от няколко страни по света, са регистрирани на подставени лица. Главният пазител на офшорните тайни на Кирил Шамалов и баща му Николай е Дарио Артик, посланикът на малката държава Антигуа и Барбуда, представляващ интересите на страната си в Испания, Монако и Лихтенщайн.

През юни 2013 г. офшорната компания на Кирил Шамалов от Белиз, Kylsyth Investments Ltd, придобива от друга офшорка на Британските Вирджински острови, Volyn Portfolio Corp., 38 хиляди акции на друга офшорка от остров Гернси, Themis Holdings Ltd. По това време Themis Holdings Ltd е компанията майка на Сибур – руска компания оценена на 10 милиарда долара. С други думи, купувайки акции на Themis Holdings Ltd, Шамалов автоматично става собственик на 3,8% от Сибур. Преди тази сделка той вече е притежавал 0,5% от холдинга: по този начин общият му дял в Сибур е бил 4,3%.

Но най-интересното в тази поредица от сделки е дори не фактът, че зетът на Владимир Путин, въпреки „национализацията на елитите“ на президента, използва екзотични офшорни компании, за да инвестира в стратегическо руско предприятие, а колко е платил за акциите. Цената на 3,8% от Sibur беше само 100 долара за него. В същото време самият Шамалов в интервю за вестник “Комерсант” оцени целия “Сибур” на 10 милиарда долара. По този начин пазарната цена на неговия дял може да бъде около 380 милиона долара (без отстъпката за неконтролиращ характер) – или 3,8 милиона пъти повече, отколкото зетът на президента на Русия е платил за това.

Пресслужбата на “Сибур” изпрати на “Важните истории” коментар от председателя на борда на компанията Дмитрий Конов. „Сделките през 2013 г. се проведоха като част от един от етапите на програмата за допълнителна мотивация, стартирана от акционерите през 2011 г. за широк кръг топ мениджъри на компанията. Различните етапи означават различни участници и различни условия за различните групи участници. Условията за продажба на акции по споменатата от вас сделка не се различават от условията за продажба за редица други мениджъри, изключителни условия за К.Н. Шамалов няма. Може би не сте взели предвид, че при оценка на стойността на акциите се взема предвид и размерът на дълга на това юридическо лице “, каза Конов.

“Важните истории” обаче разгледаха доклада за оценката на акциите на “Сибур”, извършена през 2014 г., по искане на акционерите на компанията. Независим експерт оцени холдинга дори по-скъпo отколкото Шамалов в интервюто за “Комерсант” на 15,4 милиарда долара.

Освен това журналистите от „Важните истории“ разгледаха договорите на 11 топ мениджъри, участвали в опционната програма „Сибур“, за която Конов говори. И всички те са платили реални пари за акциите – с отстъпка от около 15% от пазарната им стойност, което е нормална практика в подобни стимулиращи програми. Например, изпълнителният директор на компанията Сергей Комишан, съгласно договора, трябваше да плати 21,6 милиона долара за своя дял от 0,26% в “Сибур”. Тоест, за пакет 15 пъти по-малък от този на зетя на президента на Русия, Комишан е дал 216 хиляди пъти повече. Вицепрезидентът на “Сибур” Алексей Филиповски е платил 12,7 милиона долара за своя дял от 0,15%.

На въпрос на „Важните истории“ защо други мениджъри, за разлика от Шамалов, плащат реални пари за акциите, Дмитрий Конов само каза, че използваме „неправилни числа“, но кои числа според него са „правилни“ не е изяснено.

/Следва/

Превод със съкращения от iStories.media

BIRD.BG и iStories.media публикуваха през август т.г. разследване за българските имоти на висши ръководители на руски държавни компании и познати на президента Владимир Путин.

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

Отговорът е: Финансира се от чекмедже, в което читателите оставят по нещо, ако им е харесало съдържанието.

Чекирайте се и Вие!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Чекирай Редовно. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Eднократно/One time

 
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Terms

Donation Total: 5.00€

Ежемесечно/Monthly

 

You have chosen to donate 5.00€ monthly.

Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Terms

Donation Total: 5.00€ Monthly

ХА

Хан Аспарух

10.40€ 27 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

5.32€ 25 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

5.32€ 25 януари 2021
SS

Stefan Slavov

25.00€ 24 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

50.00€ 22 януари 2021
AT

Alexandre Todorov

101.67€ 21 януари 2021

Podkrepa za bird.bg, bivol.bg

VS

Vladimir Savchenko

10.71€ 20 януари 2021
B

Borislav

5.00€ 20 януари 2021
ЙХ

Йордан Христов

5.32€ 20 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

5.54€ 20 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

52.12€ 16 януари 2021
Anonymous User

Anonymous

10.40€ 15 януари 2021

About the author

Bureau for Investigative Reporting and Data