Начало » 2020 с BIRD

2020 с BIRD

Резюметата в тази страница са генерирани от програма за изкуствен интелект на базата на текстовете от публикациите. Възможно е да съдържат неточности и грешки. BIRD носи отговорност единствено за текстовете в пълните публикации, до които се стига от линка в края на резюмето.

Над една трета от коронасубсидиите така и не достигат до бизнеса

15/12/2020

Анализ на Бюрото за разследващи репортажи и данни показва, че близо 350 милиона лева от отпуснатите до момента средства отиват в държавни и общински фирми, министерства и агенции. Сумата може да достигне половин милиард лева до края на 2020 година. Информационната система на БРРД за следене на коронасубсидиите съдържа до момента данни за близо 1,2 милиарда лева помощи за справяне с коронакризата. Антикризисните мерки за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 получават 68% неодобрение от бизнеса.

виж още

Корупционната кирилица: Как властта крие фирми на властимащи

10/12/2020

Министерството на транспорта и информационните технологии публикува списък на превозвачите получили евросубсидии за справяне с последствията от COVID-19 по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Списъкът съдържа информация за юридически лица и разкрива, че една от фирмите, получили максималната субсидия, е свързана с дългогодишен общински съветник на ГЕРБ във Велико Търново. Текстът разкрива методи за използване на “корупционна кирилица” или “корупционна латиница” и разкрива системни грешки в публикуването на списъци с бенефициенти на помощи.

виж още

Въпроси и отговори за ваксините срещу COVID-19

08/12/2020

Коронавирусите са семейство вируси, който могат да причинят различни заболявания. През 2019 г. нов коронавирус беше открит като причина за болестта COVID-19. Според Световната Здравна Организация (СЗО) се разработват над 200 ваксини срещу Covid-19, очаква се одобрение за няколко от тях през декември 2020 г. Три ваксини са водещи кандидати за одобрение от FDA и EMA – BioNtech/Pfizer, Oxford University/AstraZeneca и Moderna. Ваксините на BioNtech/Pfizer и Moderna са базирани на матрична РНК, докато ваксината на Oxford University/AstraZeneca представлява отслабена версия на аденовирус. Ваксините показват ефективност при предотвратяване на заболяването и имат различни методи на съхранение. Никой дотук не е демонстрирал, че ваксините предотвратяват изцяло инфекцията или намаляват разпространението на болестта сред популацията. Не се знае колко дълго ще продължи имунитетът след ваксиниране. Съществуват различни цени и финансиране от експерименталните ваксини.

виж още

МВнР пусна обществена поръчка с предварително избран изпълнител

08/12/2020

Министерството на външните работи качва документация за обществена поръчка за поддръжка на визовата система, където вече е посочен изпълнител – фирмата “Ай Би Ес България”. Поръчката е в областта на отбраната и съдържа класифицирана информация. Фирмата има солидна история в обществените поръчки и за нея са работили много големи държавни институции. Министерството е сключило вече няколко договора с тази фирма. Възникналият технически проблем не води до опорочаване на процедурата по избор на изпълнител, като по време на външната контрола всеки гражданин може да подаде сигнал за извършване на последващ външен контрол от компетентни контролни органи.

виж още

iStories: Милиардите, офшорките и луксозния живот на зетя и дъщерята на Путин

07/12/2020

Електронната поща на зетя на Путин Кирил Шамалов е пробита от хакери и в нея се крият едни от най-големите тайни на Русия. От кореспонденцията между зетя и дъщерята на Владимир Путин се разкриват различни факти за начина, по който членовете на семейството на президента изкарват стотици милиони долари от въздуха, харчат цяло състояние за луксозен живот в чужбина и използват връзките си с висшето ръководство на страната. През януари 2019 г. Трой Хънт от Австралия открива теч на пароли и акаунти, сред които и паролата за пощата на Шамалов. Шамалов е бившият съпруг на Катерина Тихонова, по-малката дъщеря на Владимир Путин. Източник на iStories предава на журналистите архив с кореспонденцията на Шамалов, която разкрива информация за начина на живот и бизнес практиките на семейството на президента. Техническа помощ за структуриране и индексиране на документи е предоставена от разработчиците и журналистите по данни на Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP).

виж още

“Снежанка” от “Осемте джуджета” приказно забогатя в кеш и с имоти в България и Гърция

04/12/2020

След скандала “Осемте джуджета” Любена Петрова е спечелила 1,5 милиона лева от продажба на имоти, като в същото време се е сдобила с луксозна къща в Бояна за минимум 2 милиона лева. Сделките са сключени в началото на октомври тази година. Стойността на тези имотни придобивки се разминава съществено с официално декларираните доходи, установи проучване на БРРД. Името на Петрова се свързва и със скъпи имоти в центъра на Солун. Любена е съпруга на бившия следовател Петьо Петров с прозвище “Еврото”. Те са главни действащи лица в схема за изнудване и превземане на бизнес с участието на адвокати, висши прокурори и мутри, разкрита от индустриалеца Илия Златанов. Zлатanov разказва, че потърсил помощ от Петьо Еврото за разрешаване на бизнес спор и я получил, но срещу огромна комисионна. Ключова фигура в рейдърската схема “Осемте джуджета” е Любена Петрова – “Снежанка” от “Осемте джуджета”. На нейно име Илия Златанов издал записи за заповед като гаранция за услугите на Еврото и неговите прокурори. Илия златанов твърди, че е получил смъртни заплахи и е принуден да се укрива в чужбина. Изложението на Златанов се потвърждава документално, а също и от последвалите събития. За по-ранните придобивки на “Ел Пи Логистик” се знае от разследване на Капитал публикувано 2017 г. През 2016 г. “Ел Пи Логистик” купува два апартамента на ул. Свиленица, в съседство с прочутия вече ресторант “Осемте джуджета”, служещ за офис на Петьо Еврото. Бизнес дамата плаща 313 000 лева за къщата в полите на Витоша. Дори и тези изгодни цени са непосилни за финансовите възможности на “Ел Пи Логистик”, която е създадена през април 2014 г. През май 2020 г. “Би Ен Ди – Билд Ню Дей” ЕООД придобива фирмата “Джи Ес Би”. Тя изкупува акциите на “Джи Ес Би”, които са на стойност 910 000 лв. Продажбата само на едната по-малка къща избива инвестицията на Любена Петрова.

виж още

Хакер проби iCard и публикува личните данни на 1800 лица

26/11/2020

Архивът с данни на 1800 клиента на финансовата институция iCard (Айкарт) стана публично достъпен след хакерска атака. Този инцидент предизвика въпроси относно уведомлението на засегнатите лица и Комисията за защита на личните данни. Фирмата първоначално отрекоха информацията, но по-късно признаха проблема. Основен акционер в iCard е Христо Георгиев, който преди е основател на малтийската Satabank, която беше затворена по искане на малтийският финансов регулатор. От iCard са заявили, че клеветата срещу тях е неоснователна.

виж още

НАП отписа 3 милиарда дългове на фирми през октомври

23/11/2020

Близо 3 милиарда лева фирмени дългове отписани от Националната агенция за приходите през октомври т.г.

виж още

Гори гейт: официални данни разкриват мащабите на престъпното изсичане на българските гори

28/10/2020

Докладът разкрива мащабната незаконна сеч на горите в България в последните няколко години. Описани са илюстрации на претоварени тирове, изнасящи дървета в Гърция и Турция, както и свързаният с това престъпен начин за обогатяване. Докладът разкрива официални и неофициални случаи на престъпна сеч, както и връзки с властта на някои фирми. Анализираните данни отразяват количествата на дървесина, сечени в горите, надвишаващи разрешените количества. Разкриват се връзки на фирми с политически партии и нередности в официалните данни за сечта на горите.

виж още

The Insider: Министерство на странните работи. Как МВнР и спецслужбите помагат за доставките на кокаин в Русия

23/10/2020

Abstract could not be generated due to length constraints.

виж още

Проект-менте: Техника за милиони от еврофондовете за иновации лъсна на “Турски поток”

14/10/2020

Самосвали и фадроми за 1,5 милиона лева, купени по европрограмата “Иновации и конкурентоспособност”, не са работили по предназначение в продължение на близо две години, за да се окажат най-накрая на строежа на “Турски поток”. Фирмата, която е получила субсидията, изглежда е куха. Информацията за използване на чисто нова строителна техника от европроекта стана публична. Протести срещу строежа на “Турски поток” бяха организирани от активисти на различни граждански организации. Разследвания показаха, че техниката не работи, а се пренася и разтоварва на друго място. Въпросите са установени от Бюрото за разследващи репортажи. Скандалът излиза наяве още при проверка на производствената база на фирмата и при сравнение на получените европари с приходите от печалби.

виж още

Бутикът на “Мис Бикини” в Барселона стигна до експерт на ГЕРБ и астролог на Борисов

02/10/2020

Кратък резюме на текста: Текстът разкрива обстоятелствата около собствеността върху луксозен бутик в Барселона, който беше прехвърлен през март, в резултат на серия от събития свързани с бивши и текущи влиятелни лица в България. Въпреки че финансовите детайли остават неизяснени, става ясно, че сделката е станала между лица свързани с премиера Бойко Борисов и неговата политическа партия.

виж още

Новият съпруг на “Мис Бикини” от Барселона: Детето ѝ не е мое. Бракът ни е грешка. Разследването е прекратено

13/09/2020

Абсолютна интересна и другопланова история, която най-директно свързаната със загадъчната еврофинансова схема.

виж още

Почивка по съветска традиция

11/09/2020

“Как черноморският курорт свърза мениджмънта на руски държавни компании с ТИМ”

Водещите на руски държавни компании са настанили в курорта Св. св. Константин и Елена в България, контролиран от местната група ТИМ. Руската медия “Важните истории” и Българският център за разследваща журналистика Bird установиха наличието на малка, но представителна руска общност в курорта на ТИМ. Руснаците са привлечени тук от бивш служител на българското КГБ, който се занимава с хотелиерски бизнес и недвижими имоти.

виж още

Българската натовска армия е подизпълнител на заплашения от санкции “Турски поток”

08/09/2020

Август в село Петко Каравелово, където военни камиони на 55-и инженерен полк на Българската армия, подкрепени от военна полиция, поставят временен мост на река Янтра за строежа на “Турски поток”. Проектът за пренос на руски природен газ замества прекратения “Южен поток” и предизвиква хаос във въпроса за евентуални санкции от страна на САЩ. България се опитва да представи проекта като строеж на вътрешна газопреносна инфраструктура, въпреки че източникът на газа е руски. Военните участваха в операцията за поставяне на временен мост за “Турски поток”, въпреки че това не е в съответствие с тяхната обикновена дейност.

виж още

***

За да научавате преди всички за нови разследвания, инсталирайте си нашето мобилно приложение:

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

От създаването си BIRD се финансираше от подаяния в нашето журналистическо чекмедже. Но на чекмеджето му мина времето. Даже прокуратурата затвори онова Чекмедже, знаете кое… Нашето финансиране влиза в крак с епохата. Фондонабиращата ни кампания вече се казва

#МятайСBIRD

Дарявай за BIRD и мятай павета в блатото с корумпирани политици и други тарикати.

Защо да мятам ли?

BIRD.bg е една от малкото специализирани разследващи медии у нас и осветява мащабни корупционни схеми, конфликти на интереси и злоупотреба с власт, в които участват ключови политици, магистрати, бизнесмени. В завладяна държава като България свободните медии имат изключително важна роля и за да останат независими и обективни, се нуждаят от подкрепата на гражданите.

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители, средната месечна сума на даренията и общата сума, която те са дарили за периода от старта на сайта през септември 2020 г. до днешна дата.

Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

Освен да “мятате”, можете и да “шамаросвате”. В момента срещу журналистите от BIRD се водят 10 дела SLAPP известни като “дела-шамари”. Помогнете ни за съдебните разходи, които никак не са малки. Всяко Ваше дарение за конкретно “дело-шамар” е “шамар” срещу шамаросващите, които разполагат с огромни пари срещу нашите скромни финансови възможности.

Дълбоко благодарни сме за всяка подкрепа!

Ние се издържаме само от малки дарения от граждани. Изчислили сме, че за да работим като устойчива медия, ни трябват около 240,000 лв. годишно или 20,000 лв. на месец. Тук виждате актуалния брой на нашите регулярни дарители и средната месечна сума на даренията. Регулярните месечни дарения в размер 10, 20, 50 лв. или друга сума по избор ни дават финансова сигурност и позволяват да планираме дейността си за месеци напред.

До момента нашите активни редовни дарители са 417 на брой и осигуряват 6205.12 € месечно. Нашата цел е дарителите да станат 1,000

 

Събери се с приятели и мятайте заедно с BIRD. Лесно е. 1. Регистрирай се 2. Създай отбор 3. Създай свой профил 4. Покани приятели Или се включи в някой съществуващ отбор:

 

BTC: bc1q8asgyunzwue3esm7p6nj8yv7umcppssktjv6e7

Lightning network: modularself83@walletofsatoshi.com

Менко Менков, адвокатът на Бойко Борисов, съди в Софийски градски съд Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за статията "Досиетата Пандора: Адвокатът на Борисов и министрите му контролира сейшелска офшорка". Претенцията на Менко Менков е за 100 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 1761/2022 в СГС. Съдия по делото е Весела Офицерска.

 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съди в Софийски градски съд Димитър Стоянов и Ангел Алексиев за статията Помощ или подкуп? Какво се крие зад акциите на Лъчезар Иванов, разследвани от прокуратурата? Претенцията на Лъчезар Иванов е за 10 000 лв. за непозволено увреждане. Номерът на делото е 3857/2021 в СГС. Съдия по делото е Гергана Кирова.

Ванина Колева, съдия от Административен съд София - Град е образувала наказателно дело за клевета срещу целия екип на BIRD, заради статията ни "Всички пътища на „Eвpoлaб 2011“ водят към съдия Ванина Колева". Делото се гледа в Перник, тъй като софийските съдии си направиха отвод.

Размиг Чакърян - Ами е завел общо пет дела - три срещу Атанас Чобанов и две срещу Димитър Стоянов, заради статиите ни за "Златния паркинг", "Златната локва" и "Златната лаборатория" на Капитан Андреево. Всяко от делата е с претенция за 10,000 лв. Съдиите по делата от Районен съд - София са Красен Вълев 2379/2023, Светлозар Димитров 9982/2023, Иванина Пастракова 9981/2023, Лилия Митева 2381/2023 и Деница Урумова 9980/2023. 

Братът на зам.-председателя на парламента Росица Кирова е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Николов с материална претенция 26,000 лв. за статията ни "Таки и братът на зам.-председател на Парламента са разследвани за тероризъм". Гражданското дело с номер 606/2023 е образувано пред Софийски градски съд, а съдия е Екатерина Стоева.

Вътрешният министър Калин Стоянов е завел дело срещу Атанас Чобанов и Димитър Стоянов с претенция за общо 65 000 лв. за 13 публикации в сайта и във Facebook страницата на BIRD, които го свързват с Мартин Божанов - Нотариуса.

Tags

About the author

Bureau for Investigative Reporting and Data

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП

Свързани лица

Политически лица

Обществени поръчки

Агенти на ДС

Дългове към НАП